De personeelsbond bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (BPMO) ontkracht de uitspraken van minister Henry Ori in het parlement over het slecht functioneren van het personeel van de afdeling schoonmaak en bewaking van het ministerie. De minister verwijst het schoonmaakpersoneel het werk met een Franse slag te doen, en bij het bewakingspersoneel zou er sprake zijn van veel ziekmeldingen. Er zijn veel klachten over niet goed schoongemaakte schoollokalen en maandelijks komen er veel meldingen binnen van diefstal op scholen. Er is een tekort van circa 875 schoonmaaksters.
Op het stuk van bewaking gebeurt het ook vaak, dat er slechts 1 bewaker is voor een heel schoolcomplex. Minister Ori zegt dat de afdeling schoonmaak en bewaking een soort veilige zone is geworden voor de politiek om personen te accommoderen. De schoonmakwerkzaamheden en de bewaking op de scholen worden niet naar behoren gedaan. De bewindsman zegt of er niet overwogen moet worden om een deel van deze werkzaamheden, vooral van scholen in de districten, aan particiliere bedrijven uit te besteden.
BPMO stoort zich aan uitspraken
Gionanni Beek, voorzitter van de BPMO (zie foto), stoort zich ernstig aan de uitspraken van de minister. De problemen die er zijn met betrekking tot schoonmaak en bewaking heeft de bond meermalen onder de aandacht van de leiding van het ministerie gebracht. Er is sprake van structurele onderbemensing. Hierdoor ontstaat er een te grote werklast voor het schoonmaakpersoneel.
De BPMO-voorzitter neemt het de minister kwalijk dat hij het schoonmaakpersoneel als lui betitelt en als zou ze het werk niet naar behoren doen. Het is het ministerie dat het probleem van onderbemensing moet aanpakken. Het schoonmaakpersoneel werkt hard, maar het kan de zware werklast die ontstaat wegens de ondermensing, slecht tot op een bepaald hoogte aan.
Hetzelfde geldt bij het bewakingspersoneel. Verder spelen rechtspositionele zaken en arbeidsomstandigheden van het personeel ook een rol. Bij het bewakingspersoneel is er onder meer sprake van een achterstand in betalingen van de zaterdagvergoedingen die dateren sinds 2020.Voor wat betreft werkomstandigheden is er op vele scholen ook sprake van hoogstaande wied. Vaak moet de bewaker in zijn eentje een hele school bewaken, met alle negatieve gevolgen van dien en gevaar voor zichzelf.
De BPMO-voorzitter zegt juridische stappen te overwegen om de rechtspositionele zaken van het schoonmaak- en bewakingspersoneel in orde te krijgen, onder meer die van de uitbetaling van achterstallige zaterdagvergoedingen van de bewakers. Als het moet zal de bond zich ook beraden over andere te nemen acties.