Partnerschap Prinses Máxima Centrum Utrecht met Academisch Ziekenhuis Paramaribo

Het Prinses Máxima Centrum in Utrecht werkt samen met het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) in Suriname. Dit partnerschap, gestart in 2023, heeft als doel de kinderoncologische zorg in Suriname te versterken, zo bericht het Máxima.

Sinds kort beschikt Suriname over de allereerste kinderoncologische behandelunit, maar structurele zorg voor kinderen met kanker is nog nieuw. Het Máxima en AZP zetten zich in om duurzame zorgmogelijkheden voor kinderen met kanker te ontwikkelen. 

Minke Huibers, fellow kinderoncologie, vertelt: “Jaarlijks krijgen 20 tot 30 kinderen in Suriname de diagnose kanker. Tot voor kort moesten deze kinderen voor behandeling naar Colombia. Met de oprichting van een kinderoncologisch centrum in Paramaribo kan de zorg straks ook lokaal aangeboden worden.” Dit vraagt wel om verbetering van zorg, onderwijs en diagnostiek. Hier komt de samenwerking met het Máxima in beeld.

Eerste kinderoncoloog van Suriname

De samenwerking richt zich op twee belangrijke pijlers: zorg en educatie. Minke legt uit: “Het Máxima ondersteunt het AZP bij het verbeteren van behandelprotocollen en diagnostiek. Daarnaast speelt opleiding een centrale rol. Ritesh Matabadal is dit jaar begonnen met zijn fellowship kinderoncologie in het Prinses Máxima Centrum. Na 1,5 jaar zal hij als eerste kinderoncoloog van Suriname aan de slag gaan.” 

Ook worden verpleegkundigen opgeleid, onder leiding van kinderoncologieverpleegkundige Lisa Zwiers. De eerste groep heeft kort geleden de basiscursus succesvol afgerond en een tweede groep zal in december hun opleiding afronden. De lessen worden voornamelijk online gegeven.

Gelijke kansen wereldwijd

Het Prinses Máxima Centrum is het grootste kinderkankercentrum van Europa met een belangrijke missie: ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven. Minke: “Dit streven stopt niet bij de Nederlandse grens. Wereldwijd, en zeker in lage- en middeninkomenslanden zijn de overlevingskansen voor kinderen met kanker laag. In Nederland overlijdt 1 op de 4 kinderen met kanker, in landen als Suriname ligt dit percentage een stuk hoger.” Het Máxima zet zich in voor gelijke kansen wereldwijd en ondersteunt kinderoncologische projecten in verschillende landen. In lijn met onze missie werken we aan betere zorg voor ieder kind met kanker, waar ook ter wereld.

error: Kopiëren mag niet!