De kapitein in de zaak waarin een inbeslaggenomen Braziliaanse schoener onder het wakend oog van het Openbaar Ministerie (OM) is weggevaren, is dinsdag door Kantonrechter Duncan Nanhoe in vrijheid gesteld.
Officier van Justitie Shardha Ramdajal voerde het repliek in deze zaak en voerde aan dat er geen sprake was van een noodsituatie en dat de schoener bij de monding melding moest hebben gedaan dat deze in de territoriale wateren van Suriname zou komen. Ook hield de Officier van Justitie vol dat er sprake was van smokkelwaar, omdat de kapitein dat zelf zou hebben aangegeven.
Op de vorige zitting heeft de Officier van Justitie het manifest overgelegd en meende nu verschillen te zien met het manifest dat de advocaten Chandra Algoe, Virendra Bhattoe, Sangramsing Ramman en Soeres Bhikhie vanaf het begin hebben overgelegd. De Officier van Justitie sneerde naar de verdediging dat aan hen gevraagd moest worden waar de boot is en wie ervoor is betaald.
Vooral dit laatste werkte als een rode lap op de verdediging. Algoe wees erop dat van meet af aan het OM was geattendeerd op de grove corruptieve wijze van aanpak in deze zaak. Op de vorige zitting kwam het OM plotseling met het manifest aanzetten, maar heeft nimmer aan de politie gevraagd waarom het manifest niet in het strafdossier was opgenomen. Dit is ook nimmer meegenomen in de rapportage van de Maritieme Politie aan het OM, waardoor smokkel werd aangenomen.
Het OM heeft nimmer acht op deze zaken geslagen en nu het OM de boot is kwijtgeraakt, wil het een beschuldigende vinger wijzen naar de advocaten, betoogde Algoe.
Algoe gaf ook aan, dat het de politie is geweest die de kapitein heeft wijsgemaakt dat het om smokkelwaar ging, want het zou om illegale sigaretten gaan. “Er is niets mis met deze sigaretten. De Surinaamse overheid beschermt de markt voor Mitra en noemt alle andere sigaretten illegaal. Niet omdat Suriname deze sigaretten niet op de lokale markt toelaat, zijn de sigaretten illegaal”, stelde Algoe.
Het verschil in manifest dat het OM aanvoerde, ontlokte Algoe de uitspraak; dan die ie no sabie a wroko, want anders zou het OM moeten weten dat manifesten alleen in origineel komen. Het wordt in origineel aan de kapitein afgegeven en bij aankomst moet het origineel aan de douane worden afgegeven. Niets wordt met kopieën gedaan. De verdediging heeft een afschrift van het manifest uit Grenada laten halen, aangezien het manifest was achtergehouden door de Maritieme Politie. Er moest dus een duplicaat manifest worden opgemaakt in Grenada en in origineel afgegeven. Indien er lettertype verschillen zijn, is zulks hieraan te wijten.
Advocaat Bhattoe legde arresten over van uitspraken waaruit blijkt dat alleen van smokkel gesproken kan worden als een boot onafgebroken is gevolgd in zijn strafrechtelijk handelen, hetgeen nu niet het geval is. Bhattoe voerde ook aan, dat het OM geen verbeurdverklaring kan vorderen van de boot, nu het hiervan geen heerschappij meer heeft. Ook hiervan overlegde hij meerdere uitspraken van het Europees Hof over.
Bhattoe persisteerde dat de 1.400 dozen sigaretten en de schoener vrijgegeven moeten worden.
De Kantonrechter heeft meer tijd nodig om het vonnis uit te spreken en doet dit op 26 november. Vooruitlopend werd de kapitein in vrijheid gesteld.
Tegen de kapitein is een straf geëist van 12 maanden waarvan 4 voorwaardelijk, een boete van SRD 25.000 met verbeurdverklaring van de schoener en onttrekking van de sigaretten aan het verkeer.