De onbreekbare cirkels van Suriname

Cindy, een toegewijde maatschappelijk werkster, worstelt met een vraag die velen in Suriname waarschijnlijk beroert: hoe slapen de mensen die al jarenlang hun eigen land verraden door ervan te stelen? Hebben zij werkelijk een gerust geweten, of worden zij ’s nachts achtervolgd door spijt en angst? 

Met haar 49 jaar heeft Cindy gezien hoe Suriname zich herhaaldelijk vastbijt in een neerwaartse spiraal van corruptie en moreel verval. Elk nieuw regime lijkt dezelfde oude fouten te herhalen, en geen generatie lijkt hiervan uitgezonderd.

Een treffend voorbeeld hiervan is de opeenvolgende onthullingen van corruptiezaken, die bijna elke politieke ambtstermijn lijken te kenmerken. Neem bijvoorbeeld de misstanden rond infrastructurele projecten in het verleden ,waar miljoenen aan gemeenschapsgeld in rook lijken op te gaan zonder tastbaar resultaat voor de inwoners. Dezelfde verhalen van bedrog herhalen zich, keer op keer.

De vraag die opkomt is: waarom blijft de bevolking dezelfde keuzes maken? Zijn de mensen zo gewend geraakt aan hun omstandigheden dat ze het lef niet hebben om verandering te eisen? Velen in de samenleving weten precies hoe hun buren aan hun welvaart komen. 

Vaak fluisteren zij over de bron van deze rijkdom, inschattend of deze wel rechtmatig is verkregen. Het gerucht van de ene na de andere vreemde transactie gaat als een lopend vuurtje door de straten, maar zullen zij die weten ook spreken?

De waarheid is pijnlijk eenvoudig: men belandt te vaak in dezelfde onbreekbare vicieuze cirkel van ellende en armoede. En telkens rijst de vraag, is het de schuld van de politieke leiders die dit patroon laten voortduren, of is het de bevolking die niet genoeg kracht vindt om de verandering te omarmen? Of misschien is het de angst voor het onbekende die hen kwelt; als een volk dat gewend is geraakt aan overleven in plaats van bloeien. 

Cindy begrijpt de complexiteit van deze kwestie en blijft pleiten voor een ontwaken van de samenleving, waarin eerlijkheid en rechtvaardigheid boven persoonlijke gewin worden gesteld. Alleen dan kan de cyclus werkelijk doorbroken worden, en kan Suriname groeien tot het land dat het potentieel heeft om te zijn.

error: Kopiëren mag niet!