Waarom zo lang wachten bij de poli? 

Lang wachten bij de polikliniek lijkt haast een norm te zijn geworden in Suriname. Het maakt niet uit bij welke poli of in welk ziekenhuis je een afspraak hebt; de wachttijden voor een consult lijken alleen maar toe te nemen. Deze situatie roept vragen op, vooral als we kijken naar ervaringen in het buitenland, waar over het algemeen de gemiddelde wachttijd voor een huisarts ongeveer 30 minuten duurt. Dit staat in schril contrast met de uren die mensen hier in Suriname vaak doorbrengen in de wachtruimte. 

Rabia S., een bezorgde burger, deelt haar ervaring met de redactie van Dagblad Suriname en vraagt zich af waarom het altijd zo lang duurt. “Het gaat niet alleen om de wachttijden bij de huisdokter, maar ook om de lange wachttijden bij specialistische consulten in het ziekenhuis. Of het nu gaat om oogartsen, orthopeden, cardiologen of neurologen, er staan dagelijks tientallen mensen in de rij.”

“Je komt naar de poli voor hulp, maar het wachten verergert je klachten”

De vrouw, die zelf kampt met rug- en beenklachten, geeft aan dat ze door het lange wachten soms zieker wordt. “Je komt naar de poli voor hulp, maar het wachten verergert je klachten”, vertelt ze gefrustreerd. 

De vraag blijft: waarom zijn de wachttijden zo lang? Is het een gebrek aan voldoende specialisten, een inefficiënt planningssysteem, of wellicht een combinatie van beide? Wat de oorzaak ook is, één ding is duidelijk: er is dringend behoefte aan verbetering. 

SD

error: Kopiëren mag niet!