Uit gesprekken met verschillende burgers blijkt dat er onvrede is over het gebrek aan duidelijke communicatie rondom de nieuwe stemprocedures. Velen geven aan dat ze onvoldoende geïnformeerd worden over hoe de gewijzigde kiesregeling in zijn werk gaat en vrezen dat ze hierdoor hun stem niet rechtsgeldig kunnen uitbrengen tijdens de komende verkiezingen.
Een van de zorgen die vaak wordt geuit, is dat er te weinig publieke voorlichting is over de nieuwe regels. “We hebben allemaal gehoord dat er veranderingen zijn doorgevoerd, maar hoe het precies in elkaar zit? Dat is ons niet duidelijk. Ik wil weten hoe ik moet stemmen zonder dat mijn stem ongeldig verklaard wordt, maar die informatie krijgen we nauwelijks”, aldus een senioren burger tegenover de redactie van Dagblad Suriname.
De recente gebeurtenissen rond het wel of niet vervangen van de minister van Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor de verkiezingsorganisatie, heeft deze zorgen verder aangewakkerd. Volgens meerdere burgers zorgt deze situatie voor onzekerheid, omdat zij vrezen dat er onvoldoende tijd en aandacht wordt besteed aan het voorbereiden van een transparant en goed georganiseerd verkiezingsproces. “Het lijkt alsof er meer aandacht is voor interne politieke veranderingen dan voor de praktische zaken rondom de verkiezingen. Dat baart ons zorgen”, aldus een ander.
Verschillende burgers hebben ondertussen opgeroepen tot een intensievere voorlichtingscampagne. Volgens hen is het cruciaal dat burgers op tijd en adequaat geïnformeerd worden over de nieuwe procedures, zodat iedereen in staat is om zijn of haar stem uit te brengen zonder complicaties.
Het is van eminent belang dat het ministerie en de verkiezingscommissie snel in actie komen en ervoor zorgen dat er voldoende informatie beschikbaar is. Voor velen is het onbekend hoe de nieuwe kiesregeling in elkaar zit, en dat kan gevolgen hebben voor de opkomst en de geldigheid van stemmen.