Belangengroep Padieverbouwers heeft geen inzage in uitbetalingslijst schadecompensatie 

De Belangengroep Padieverbouwers Nickerie heeft geen inzage gehad in de uiteindelijke lijst van rijstboeren die in aanmerking komen voor de schadecompensatie van overheidswege. In kringen rond de belangengroep wordt vernomen, dat op de uiteindelijke lijstm op grond waarvan het ministerie van Financiën de uitbetalingen van de gelden verricht, namen van rijstboeren voorkomen die zowel kunstmest als geld als schadecompensatie hebben ontvangen. Ook zou aan sommige boeren te weinig geld zijn uitbetaald, dan waarop zij aanspraak op zouden maken. 

De regering heeft maandag via een bericht van de Communicatie Dienst Suriname laten weten dat er sinds vorige week een aanvang is gemaakt met de uitbetaling van de schadecompensatie aan rijstboeren in Nickerie.  

De regering heeft in augustus een totaal bedrag van SRD 70 miljoen vrijgemaakt ten behoeve van de schadecompensatie. Het betreft compensatie voor geleden verliezen tijdens het vorige rijstseizoen. Door gebrekkig en niet tijdige aanvoer van irrigatiewater hebben de boeren tijdens de inzaai zelf water moeten oppompen naar hun landbouwpercelen. De brandstofkosten die daarbij werden gemaakt liepen flink op en werkten door in de productiekosten van padie.

Voor die verhoogde kosten en het feit dat velen toch niet volledig hebben kunnen inzaaien, ondanks dat ze hun landbouwpercelen al hadden bewerkt, worden de boeren door de overheid gecompenseerd. 

Veel te doen geweest

Rond de samenstelling van de lijst door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) van boeren die in aanmerking moesten komen voor schadecompensatie was er veel te doen geweest. LVV heeft voor in totaal 30.000 hectare opgebracht voor schadecompensatie, terwijl rijstboeren na inzage en controle tot de slotsom kwamen dat nog geen 20.000 hectare was ingezaaid. 

Ontevreden rijstboeren, die zich later in een Belangengroep Padieverbouwers Nickerie bundelde, beschuldigde LVV van corruptie. Na interventie van president Santokhi en door toedoen van de Belangengroep is uiteindelijk een nieuwe lijst van schadecompensatie opgemaakt op basis van nog geen 20.000 hectare ingezaaid areaal. 

Er werden ook afspraken gemaakt over de hoogte van schadecompensatie per hectare. Ook was de afspraak, dat boeren die ondertussen kunstmest van LVV hebben ontvangen om hun nieuwe padieaanplant te bemesten, niet meer in aanmerking zouden komen voor een financiële schadecompensatie. De waarde van de ontvangen kunstmest zou in mindering worden gebracht op de te ontvangen financiële compensatie. Ook op dit stuk zouden zaken volgens de Belangengroep Padieverbouwers er niet transparant aan toe zijn gegaan.

Nu de overheid eindelijk tot uitbetaling van schadecompensatie is overgegaan, wordt in kringen van de belangengroep gezegd dat deze ook niet transparant aan toe gaat. Omdat zij geen inzage hebben gehad in de uiteindelijke lijst van wie allemaal voor hoeveel aan financiële compensatie wordt uitbetaald, kan men ook niet toetsen of het er correct aan toe gaat. Sommige boeren hebben naar verluidt te weinig ontvangen en anderen weer te veel.

error: Kopiëren mag niet!