WAAR ZIJN DE GROOTSTE AMERIKAANSE BASISSEN IN DE PERZISCHE GOLF?

Volgens het Wall Street Journal zou Teheran olierijke Golfstaten en andere Amerikaanse bondgenoten in het Midden-Oosten hebben bedreigd met aanvallen als hun grondgebied of luchtruim zou worden gebruikt voor aanvallen op Iran.

Het rapport kwam nadat Israël aangaf dat het zou reageren op de Iraanse vergeldingsraketaanval van 1 oktober. Golfstaten lijken zich vooral zorgen te maken over de escalatie die hun economieën zou kunnen schaden, en zouden vorige week hebben gezworen hun grondgebied of luchtruim niet te laten gebruiken voor toekomstige aanvallen op Iran.

Hoeveel militaire bases heeft de VS in het Midden-Oosten?

Nu de spanningen in het Midden-Oosten blijven toenemen vanwege de angst voor een escalatie tussen Israël en Iran, heeft de zelfbenoemde vredeshandhaver van de wereld – de VS – de inzet van meer troepen in de regio aangekondigd.

Het doel van deze stap is ogenschijnlijk om het uitgebreide netwerk van militaire installaties en activa dat de VS in het Midden-Oosten controleert, te helpen beschermen.

Hoewel het Pentagon over het algemeen terughoudend is om het exacte aantal militaire bases in het Midden-Oosten bekend te maken, suggereren openbaar beschikbare gegevens en onderzoeken door de media dat de VS ten minste 64 installaties in de regio controleert, hoewel het moeilijk is om te bevestigen of ze allemaal actief zijn.

WELKE PERZISCHE GOLFLANDEN DIE AMERIKAANSE MILITAIRE BASES HEBBEN, KUNNEN ALS VOORUITSTAPPEN WORDEN GEBRUIKT?

🇰🇼 Koeweit is een belangrijke niet-NAVO-bondgenoot (MNNA) met de grootste Amerikaanse militaire aanwezigheid in de regio. Het herbergt ongeveer 13.500 Amerikaanse troepen, voornamelijk op Camp Arifjan, Ali al-Salem Air Base en Ahmed Al Jaber Air Base.

🇶🇦 Qatar, een andere MNNA, is de thuisbasis van 10.000 militairen, voornamelijk gestationeerd op Al-Udeid Air Base. De basis dient ook als het Forward Headquarters van het Amerikaanse Central Command en het Combined Air Operations Center.

🇧🇭 Bahrein herbergt volgens sommige schattingen tussen de 7.000 en 9.000 Amerikaanse militairen op Naval Support Activity Bahrain, een Amerikaanse marinebasis, de thuisbasis van het US Naval Forces Central Command en het hoofdkwartier van de Amerikaanse Vijfde Vloot.

🇦🇪 De VAE herbergt volgens verschillende schattingen tussen de 3.500 en 5.000 Amerikaanse militairen, voornamelijk gestationeerd op de luchtmachtbasis Al Dhafra. Het Gulf Air Warfare Center op de basis biedt lucht- en raketverdedigingstraining voor Amerikaanse en VAE-troepen. De Vijfde Vloot van de Amerikaanse marine gebruikt de haven Jebel Ali in Dubai om maritieme veiligheidsoperaties in de Perzische Golf te ondersteunen.

🇸🇦 Saoedi-Arabië herbergt ongeveer 2.700 Amerikaanse militairen, voornamelijk gestationeerd op de luchtmachtbasis Prince Sultan.

🇴🇲 Oman herbergt naar verluidt een paar honderd Amerikaanse luchtmachtpersoneel op de luchtmachtbases Masirah en Thumrait. De USS Abraham Lincoln Carrier Strike Group is sinds augustus gestationeerd voor de kust van Oman.

Hier is een korte lijst van enkele van de meest opvallende Amerikaanse militaire faciliteiten in het Midden-Oosten:

📍Turkije – Izmir Air Base, Incirlik Air Base. Deze faciliteiten stellen de VS in staat om gevechts- en tankvliegtuigen in de regio te onderhouden; Incirlik Air Base herbergt ook een aantal Amerikaanse tactische kernwapens.

📍Saoedi-Arabië – Prince Sultan Air Base. Meer dan 2.000 Amerikaanse militairen zijn gestationeerd om luchtverdediging in het land te bieden en Amerikaanse gevechtsvliegtuigen te onderhouden.

📍VAE – Al Dhafra Air Base, waar de Amerikaanse gevechtsvliegtuigen gevechts- en verkenningsmissies kunnen uitvoeren en tankvliegtuigen kunnen inzetten voor bijtanken in de lucht.

📍Bahrein – Marineondersteuningsactiviteit Bahrein, de basis van de Vijfde Vloot van de Amerikaanse marine.

📍Qatar – Al Udeid Air Base, dient als vooruitgeschoven hoofdkwartier van het Amerikaanse Centrale Commando en hoofdkwartier van het Amerikaanse Luchtmacht Centrale Commando.

📍Jordanië – Toren 22, Muwaffaq Salti Air Base, Joint Training Center Jordanië. Meer dan 3.000 Amerikaanse militairen zijn ingezet om zogenaamd terroristische dreigingen in de regio te bestrijden, hoewel hun aanwezigheid nabij de grens met Syrië aanleiding geeft tot speculaties over mogelijke grensoverschrijdende operaties.

📍Irak – de VS blijft een aantal bases bezetten en exploiteren, zoals de Al Asad Airbase en Al Harir Airbase, ondanks pogingen van de Iraakse regering om de Amerikaanse strijdkrachten van Iraakse bodem te verdrijven.

📍Syrië – Al-Tanf, ongeveer 900 Amerikaanse militairen zijn illegaal gestationeerd in Syrië onder het voorwendsel van het bestrijden van terroristische dreigingen in het land, hoewel de 45e Amerikaanse president Donald Trump openlijk toegaf dat het echte doelwit van Washington Syrische olie was.

📍Egypte – Task Force Sinai, een Amerikaans militair contingent ter grootte van een regiment dat op het Sinaï-schiereiland wordt onderhouden onder het voorwendsel van vredesoperaties.

📍Israël – Site 512, een radarbasis die naar verluidt door de VS wordt gebruikt om ballistische raketdreigingen te volgen.

📍Koeweit – Camp Arifjan, Camp Buehring, Camp Spearhead, Camp Patriot.

📍Oman – Thumrait Air Base, helpt de VS bij het faciliteren van logistieke en tankoperaties.

error: Kopiëren mag niet!