De teelt van cocaplanten in Colombia steeg met 10 procent in 2023 tot 253.000 hectare, terwijl de potentiële cocaïneproductie 2.664 ton bereikte, volgens een nieuw onderzoek dat vrijdag is vrijgegeven door het Bureau van de VN voor Drugs en Criminaliteit (UNODC).
Dit vertegenwoordigt een potentiële stijging van 53 procent in de cocaïne productie ten opzichte van 2022 en markeert het 10e opeenvolgende jaar (sinds 2023) dat de schattingen van de potentiële cocaïneproductie in het land zijn gestegen.
In tegenstelling tot de stijgingen in 2021 en 2022, die sterk geconcentreerd waren in het departement Putomayo, was de groei in 2023 breder verdeeld, met een stijging van de teelt in 16 van de 19 cocaproducerende departementen.
De departementen Cauca en Nariño zijn goed voor 50 procent van de uitbreiding van de bebouwde gebieden in vergelijking met 2022.
Hoewel er in december 2023 geen nieuwe hotspots voor cocateelt zijn geregistreerd, blijven coca-enclaves een grote uitdaging: 39 procent van de potentiële cocabladproductie komt uit productieve enclaves die slechts 14 procent van het grondgebied beslaan waar coca wordt geplant.
Gewapende groepen in Colombia blijven sterk betrokken bij de cocaïnemarkt, wat leidt tot hevige conflicten in gebieden die worden getroffen door drugshandel, illegale goudwinning en mensenhandel. Toename van de teelt gaat ook gepaard met een toename van geweld tegen sociale leiders, een verslechtering van de veiligheidsomstandigheden en extra druk op inheemse en Afro-Colombiaanse groepen.