Politiek theaterstuk in Pertjajah Luhur: De onzichtbare almachtige en de onzichtbare reactie

In een politiek spektakelstuk dat meer leek op een rouwzitting dan een vergadering, riep de Pertjajah Luhur de almachtige te pas en te onpas aan om haar verhaal van zekerheid op te leuken. In de hoop dat door het frequent aanroepen van de almachtige al haar zonden zouden worden vergeven, viel men herhaaldelijk terug op deze strategie. Maar misschien heeft de almachtige het drukker met andere aardse zaken, want enige aardse reactie bleef uit.

Bronto Somohardjo heeft het strijdtoneel inmiddels verlaten. Onder de immense politieke druk besloot hij vaarwel te zeggen tegen de ABOP. Naar zijn zeggen zou de president al hebben aangegeven dat zijn opvolger iemand van de PL zal zijn. Hiermee blijft de PL met een voet tussen de coalitiedeur staan, ook al moet de ABOP daar formeel nog mee instemmen.

Ondanks de onverwachte deuren die open bleven, werd de PL netjes op de schouders van de ABOP in de coalitie gedragen. Deze achterdeur politiek betekent ook dat Salam Somohardjo zijn plekje als regeringsadviseur behoudt, inclusief alle ministeriële voordelen.

De grote vraag blijft echter hoe de ABOP en PL om de tafel blijven zitten, ondanks aanhoudende geschillen. De PL heeft de moed niet kunnen opbrengen om met opgeheven hoofd de coalitie te verlaten, zoals de NPS dat eerder deed. Mogelijk speelt de angst voor politieke wraak hierbij een rol, aangezien de ministeries nog steeds gevuld zijn met door de PL gesteunde figuren.

De soap in de politieke wandelgangen lijkt zijn climax te naderen, al is het de vraag of er ook daadwerkelijk een slotscène volgt waarvoor iedereen applaudisseert. Ondertussen wacht iedereen in spanning op een plotselinge interventie van onze almachtige vriend, al zou dat voor sommigen een miraculeuze verrassing zijn.

error: Kopiëren mag niet!