De aanhoudende strijd in Gaza om te overleven

De doordringende strijd van Gaza tegen de Israëlische agressie en haar effecten op de menselijke leefomstandigheden bereikt een kritiek punt. Ruim 42.000 levens zijn verloren gegaan, waaronder talloze vrouwen en kinderen, volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. De humanitaire crisis verslechtert, voortgezet met bijna 96.000 gewonden, terwijl de gezondheidszorg en onderwijsinfrastructuur onherstelbaar beschadigd zijn.

Het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) meldt vernietiging van meer dan 70.000 wooneenheden, wat tot gevolg heeft dat ongeveer 1,9 miljoen mensen ontheemd zijn. De straten van Gaza, ooit levendig, zijn nu een grimmige herinnering aan verloren tijden.

De consequenties van deze destructie strekken zich uit tot kritieke infrastructuur. Het merendeel van de gezondheidsfaciliteiten is beschadigd of vernietigd, waardoor de toegang tot medische zorg vrijwel niet bestaat. Zo zijn slechts 15 van de 36 ziekenhuizen deels operationeel, met serieuze tekorten aan middelen.

Meer dan 986 gezondheidswerkers zijn omgekomen en talloze anderen gewond geraakt of vastgehouden door bezettingstroepen. De vernietiging van 130 ambulances heeft de medische responscapaciteit verder aangetast, waardoor de toegang tot zorg is weggevallen.

De crisis strekt zich ook uit naar water- en sanitaire voorzieningen. Het oplossysteem functioneert op minder dan 5% van zijn vroegere capaciteit, wat leidt tot ingrijpende tekorten en vervuiling. De pandemische omstandigheden confronteren de bevolking met aanzienlijke gezondheidsrisico’s ten gevolge van overstromingen en ongecontroleerd afval.

Voedselzekerheid vormt een andere grote uitdaging, met het Integrated Food Security Phase Classification-rapport dat Gaza als noodgebied aangeeft. Ongeveer 96% van de bevolking ervaart acute voedselonzekerheid. Dit heeft geresulteerd in ondervoeding en sterfgevallen, voornamelijk onder kinderen.

De geschatte economische schade aan gebouwen en infrastructuur bedraagt ongeveer $18,5 miljard, een bedrag dat 97% van het gezamenlijke BBP van de Westelijke Jordaanoever en Gaza vertegenwoordigt. De mate van verwoesting, met name van residentiële en openbare infrastructuur, heeft een langdurige impact op de regio’s mogelijkheden voor herstel en wederopbouw.

Onderwijsinstellingen zijn niet gespaard gebleven. Honderden scholen en universiteiten zijn beschadigd of vernietigd, waardoor duizenden studenten zonder onderwijs komen te zitten. Met deze vernietiging van de intellectuele basis moet de toekomst van Gaza heroverwogen worden in termen van wederopbouw en voortgang.

Rapporten van de Verenigde Naties en de Wereldbank roepen op tot dringende maatregelen en semestriële schatting van schade en noodzakelijk herstel. Echter, de weg naar herstel lijkt lang en vol hobbels terwijl de realiteit van Gaza’s inwoners dagelijks wordt bepaald door hun vastberadenheid om te overleven te midden van deze beproevingen.

error: Kopiëren mag niet!