Brazilië sluit $30 miljard compensatieovereenkomst met BHP, Vale voor instorting dam in 2015

Het Braziliaanse mijnbouwconcern Vale en het Australische BHP bespreken een compensatieovereenkomst van bijna $30 miljard met Braziliaanse autoriteiten met betrekking tot de instorting van de Mariana-dam in 2015, zeiden de bedrijven vrijdag, met een deal die op 25 oktober zou worden ondertekend, volgens bronnen van Reuters.

Vale had al gezegd dat er in oktober een deal zou worden bereikt, maar er was nog geen specifieke datum vastgesteld. De Braziliaanse krant O Globo meldde de datum eerder op vrijdag.

De instorting van de dam bij een ijzerertsmijn van Samarco in de buurt van de stad Mariana negen jaar geleden veroorzaakte een golf van giftige afvalstoffen die 19 mensen het leven kostte, honderden dakloos maakte, bossen overstroomde en de lengte van de rivier de Doce vervuilde.

De Australische mijnwerker verklaarde ook dat de partijen onderhandelen over een schikkingsvoorstel dat een totale financiële waarde van ongeveer 170 miljard real ($ 31,7 miljard) zou opleveren op een 100% basis die moet worden geleverd aan de mensen, gemeenschappen en het milieu die zijn getroffen door het falen van de dam.

error: Kopiëren mag niet!