De Grote Moskee van Gaza, die op een van de oudste religieuze plekken van Gaza staat, was eeuwenlang een centrum van het islamitische geloof. Oorspronkelijk gebouwd op de ruïnes van een Byzantijnse kerk na de islamitische verovering in de 7e eeuw, heeft het golven van verwoesting overleefd – van kruisvaardersveroveringen tot restauraties door de Mamluk en het Ottomaanse Rijk.
In de 20e eeuw kreeg de moskee te maken met grote uitdagingen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bombardeerden Britse troepen Gaza en verwoestten een groot deel van de moskee, omdat ze beweerden dat het werd gebruikt als een Ottomaans munitiedepot. Het werd in 1926 zorgvuldig gerestaureerd door de Supreme Muslim Council. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten Britse troepen de moskee opnieuw als kazerne, wat een ander voorbeeld markeert van een wereldwijd conflict.
Tijdens de Nakba van 1948 werd de moskee getuige van de ontheemding van duizenden Palestijnen, die onderdak zochten binnen de muren. De moskee bleef een spiritueel en gemeenschapscentrum tijdens de eerste en tweede Intifada (1987 en 2000), waar de binnenplaatsen niet alleen ruimtes werden voor gebed, maar ook voor politiek discours en protest tegen de Israëlische bezetting.
In 2007 was de moskee het toneel van een dodelijk conflict tijdens het Fatah-Hamas-conflict, wat de rol ervan op het kruispunt van de politieke en sociale omwentelingen in Gaza verder weerspiegelde.
Tragisch genoeg werd de Grote Moskee in december 2023 vrijwel verwoest door een Israëlische luchtaanval, waarbij een groot deel van de historische structuur in puin werd gelegd. De luchtaanval volgde op valse beschuldigingen dat Hamas militaire infrastructuur in de moskee had ingebouwd, hoewel het verlies veel verder gaat dan dat van een gebouw. De vernietiging wist een cultureel, religieus en historisch symbool uit dat lange tijd het leven van de inwoners van Gaza had verankerd. De instorting markeert niet alleen een materieel verlies, maar ook een klap voor de geest van een volk wiens geschiedenis en veerkracht verbonden waren met deze heilige plek.