Boven het bladerdak van de hoogste bomen die in de diepten van het Peruaanse Amazonegebied om zonlicht strijden, schieten gasvlammen de lucht in.
Daaronder kan Julio Cusurichi, 53, het dikke, donkere vet zien dat aan de bladeren kleeft en de gifstoffen die in de stromen lekken.”Olie- en gasprojecten komen steeds dichterbij. Ze breiden zich uit naar nieuwe gebieden”, zegt Cusurichi, een lid van het Shipibo-Conibo-volk, een winnaar van de Goldman-prijs en een van de belangrijkste inheemse leiders van Peru.
“Ons grondgebied is ons leven, maar de overheid veilt percelen. Het is een grote invasie met een ernstige impact.” Olie en gas worden al tientallen jaren gewonnen uit enkele van de meest biologisch diverse gebieden van Peru. Nu waarschuwen onderzoekers dat bedrijven zich verder uitbreiden naar de gebieden van enkele van de laatste ongerepte inheemse volkeren.
Peru is de thuisbasis van een van ’s werelds grootste populaties van “volkeren in isolatie en eerste contact” (Piaci), geschat op 7.500 door de overheid. Hun territoria omvatten enkele van de meest intacte gebieden van de Amazone.
Onderzoekers waarschuwen voor verwoestende effecten op de gezondheid en de soortenrijke omgeving, met frequente lekkages die het regenwoud bedekken met zwarte modder.
(Foto: Werknemers ruimen ruwe olie op uit de Morona-rivier in Peru. Tussen 2000 en 2019 vonden er minstens 474 olielozingen plaats in het Peruaanse Amazonegebied. Foto: Jacob Balzani Lööv)