De Surinaamse regering lijkt het seizoen te hebben gestart om goed nieuws te brengen voor de bevolking van Suriname. Het heeft of te maken met de aanstaande verkiezingen of met de vraag of de Surinaamse regering niet wil achterblijven op de Guyanese die aan elke burger geld aan het verdelen is uit de offshore oliesector.
In Suriname is bekend gemaakt dat de prijs van stroom aanzienlijk zal worden verlaagd. Verder is het bedrag dat burgers persoonlijk eerder konden lenen in het woningbouwprogranma van de overheid, ook aanzienlijk verhoogd waardoor burgers meer kunnen lenen om een huis te kunnen bouwen. Het opmerkelijke in de berichtgeving is dat gemeld wordt dat de verlaging van de prijs van stroom, te maken heeft met de onderhandelingen die de regering heeft gevoerd met de EBS en de vertegenwoordigers van de vakbeweging in Suriname. Dat betekent dat het werk van de vakbeweging wel degelijk nuttig is niet alleen voor de leden van de vakbonden, de werkers, maar ook voor de burgerij in haar algemeenheid. De vertegenwoordigers van de vakbonden, dus de werkers, zitten in tripartiet dialoog oftewel sociaal dialoog. Deze begrippen zijn vaak door de president van de republiek herhaald.
Er is kritiek geweest op de leiders van de vakbeweging, met name hun bereidwillige houding om weleens mee te gaan met voorstellen van de regering. Voor deze houding worden ze als tjawmin-eters aangeduid omdat men ooit gegeten zou hebben tijdens meetings. In elk geval moet er nu wel erkenning zijn voor het werk en de inzet van de vakbonden.
Eerder is door de regering gemeld dat er een gemengde commissie was benoemd door de president om de kostprijs van energie te berekenen. We hebben eerder hier aangehaald dat de commissie tegenwerking heeft ervaring van de politiek, met name de ABOP. Daarmee bedoelen we de gepolitiseerde leidinggevenden en toezichthouders in het bedrijf. Door de commissie is publiekelijk verklaard dat de tegenwerking er was. Verder is al lang geleden ook aangegeven, dat de kostprijs die door het bedrijf EBS wordt gebruikt foutief is en niet klopt.
Verder hebben de vakbonden ook steeds verklaard dat er een doorlichting binnen de EBS dient plaats te vinden, voordat er gesleuteld wordt aan de prijs van EBS die een prijsverhoging zou veroorzaken. Deze doorlichting is er nooit gekomen. Nu wordt er gemeld dat de berekening van de EBS foutief is geweest al een hele tijd. De prijzen zullen worden aangepast, dus de consument zal minder betalen.
Maar er wordt wel bericht dat de consumenten die al die tijd onterecht een hoge prijs hebben betaald, niets terug zullen krijgen. De vraag rijst ook waarom het de regering zo lang heeft genomen om de correcties te laten plaatsvinden door de EBS. We nemen aan dat de berekeningen er al een hele tijd liggen.
Er is een zekere druk gelegd vanuit de vakbeweging en pas daarna is de regering als aandeelhouder van de EBS bereid geweest om maatregelen te treffen. Dat geeft ook aan dat Surinaamse regeringen niet gemakkelijk bereid zijn om maatregelen te treffen die kunnen leiden tot politieke schermutselingen. In deze moet wel gezegd worden dat de betrokkenheid van de ABOP bij de EBS niet heeft gewerkt in het voordeel van de consumenten.
De regering moet nu al ook rekening ermee beginnen te houden dat het verbranden van olie om stroom op te wekken op den duur niet houdbaar zal zijn voor Suriname. Ook Suriname is als carbon negatief land gehouden om minder uit te stoten en te werken aan de groene transitie. Wereldwijd zien we daarom dat regeringen onder druk staan om subsidies aan stroombedrijven die stroom opwekken door olie te verbranden, af te schaffen.
In Suriname is de afschaffing van de subsidies bij de EBS ook een maatregel die in de tweede plaats te maken heeft met het groener maken van de economie in Suriname. Nu is recent bericht dat de regering niet helemaal afwijzend staat tegenover de afschaffing van de subsidies van de overheid aan de EBS, maar dat men wel een subjectsubsidie in stand wil houden om huishoudens die in de problemen komen te blijven helpen. Dat is ook hoe in beschaafde landen de energietransitie plaatsvindt. Wanneer landen ertoe overgaan om hun economie minder vervuilend te maken, dan zullen er misschien banen verloren gaan of kunnen bepaalde producten duurde worden.
De regering heeft hier de verantwoordelijkheid om als onderdeel van de sociale zekerheid, deze burgers en huishoudens tegemoet te komen. Het IMF zal ook het pad opgaan van de energietransitie, maar zal niet ongevoelig zijn voor maatregelen in de sfeer van de sociale zekerheid. Vandaar dat ook is bericht, dat het IMF mee is gegaan in het afbouwen van de EBS–subsidie, maar dat een subjectsubsidie aan huishoudens in problemen in stand wordt gehouden.
Al met al moeten we zeggen dat de dialoog in Suriname, waarop er vaak kritiek is, niet voor niets is. Nu is de burgerij wel dank verschuldigd aan de vakbonden die aan tafel zijn blijven zitten en de verandering hebben doorgedrukt. De burgerij zal die vastberadenheid straks aan den lijve ondervinden.