De onzichtbare tol van teveel alcohol voor het lichaam

Stel je voor: je bent op een levendig feest, omringd door vrienden, en de drankjes blijven maar komen. Het lijkt allemaal onschuldig plezier, toch? Maar de realiteit kan veel grimmiger zijn. Teveel alcohol consumeren kan een destructieve impact hebben op je lichaam, en dat zien we maar al te vaak om ons heen.

Neem het verhaal van Mark, bijvoorbeeld. Ooit een gepassioneerde leraar, markeerde zijn leven nu door de gevolgen van jarenlang overmatig drinken. Leverproblemen dwongen hem zijn beroep op te geven. Elke dag is nu een gevecht tegen vermoeidheid en gezondheidscomplicaties, een harde herinnering aan de prijs die zijn lichaam heeft betaald.

Wereldwijd sterven jaarlijks naar schatting drie miljoen mensen aan alcoholgerelateerde oorzaken. Dat betekent dat elke tien seconden iemand zijn leven verliest door overmatig alcoholgebruik. Het is onbeschrijfelijk hoeveel verdriet en gebroken gezinnen deze statistiek vertegenwoordigt.

En wat zeggen de Abrahamitische religies hierover? In de Bijbel bijvoorbeeld, staat veelvuldig dat dronkenschap wordt afgewezen. Efeziërs 5:18 zegt: “Bedrink jullie niet, want dat leidt tot uitspattingen, maar laat je vullen met de Geest.” De islam is nog duidelijker: alcohol is ten strengste verboden als onderdeel van het geloof. De Koran waarschuwt moslims op meerdere plaatsen tegen de gevaren en verleiding van intoxicanten. 

In het boek van Mozes in de Thora worden priesters zelfs opgeroepen om geen wijn of sterke drank te drinken wanneer ze de tent van ontmoeting binnengaan.

Deze teksten benadrukken dat de wijsheid in het vermijden van alcohol nog ouder is dan we ons vaak realiseren. Het is een herinnering dat soms oude kennis de sleutels kan bieden tot hedendaagse problemen.

We moeten verhalen als dat van Mark koesteren als waarschuwingen. Ze zijn een dringend signaal om bewuste keuzes te maken ten aanzien van alcohol. Uiteindelijk is het onze verantwoordelijkheid om ons leven, en ons lichaam, te beschermen. Want zoals de oude geschriften al wisten: sommige gevaren verdienen onze respectvolle afstand.

error: Kopiëren mag niet!