Dagelijks steken 545 leerlingen de Marowijnerivier over om in Frans Guyana de school te bezoeken. Het gaat om scholieren die officieel hun woonadres in onder meer St.laurent, Frans Guyana, hebben, maar op de een of andere manier op Surinaamse bodem verblijven. Het bootransport gebeurt met Franse schoolboten. Dagelijks varen gemiddeld 10 to 12 schoolboten de Marowijnerivier over en weer om schoolkinderen naar en van school in Frans Guyana te vervoeren.
Minister Henry Orie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) maakte melding van deze zeer opmerkelijke situatie toen hij donderdag in het parlement een uiteenzetting gaf over de situatie van het onderwijs in het binnenland.
Volgens de Onderwijs-minister zal binnenkort deze situatie als bijzonder aandachtspunt belanden op het bord van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Franse autoriteiten hebben namelijk al laten weten deze kwestie met Suriname te willen bespreken. Het dagelijks over en weer vervoeren van jonge schoolkinderen over de rivier, dat niet zonder gevaar is, vormt voor de Fransen een groot probleem.
Ze hebben op verschillende niveaus al aangegeven dat vroeg of laat hier een punt achter gezet zal worden. De Franse autoriteiten willen dat Suriname actie onderneemt opdat de kinderen aan de ene kant van de oever van de Marowijnerivier worden gehouden. “Er is een stevig probleem aan het ontstaan”, zegt minister Orie. Er zal nu al nagedacht moeten worden hoe op een gegeven moment ondersteuning kan worden geboden aan de schoolkinderen.
Er is volgens minister Orie sprake van een zekere mobiliteit van scholieren uit Albina en Moengotapoe die het erg goed doen op school. Zij verkiezen om in Frans Guyana te studeren en zijn daar van enorme waarde..Van daaruit trekken zij naar Parijs, Frankrijk, om hun studie voort te zetten. Vele marrons van Surinaamse komaf wonen en werken in Parijs en hebben er goede banen vanwege hun afgeronde studies. Minister Orie zegt dat hij tijdens zijn periode als ambassadeur in Parijs veel van deze personen is tegengekomen.