Colombia erkent inheemse volkeren als milieu autoriteit,en in hun leefgebieden

De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft een decreet uitgevaardigd waarin inheemse volkeren worden erkend als milieuautoriteiten in hun territoria. Dit besluit komt terwijl Colombia zich voorbereidt op het organiseren van de 16e Conferentie van Partijen (COP16) over biodiversiteit van 21 oktober tot 1 november, een cruciale top die de verwachtingen voor actie op milieugebied heeft doen toenemen.

Inheemse organisaties in Colombia pleiten al lang voor de formalisering van territoriale entiteiten die zijn vastgelegd in de Grondwet van 1991. Deze entiteiten zijn ontworpen om inheemse gemeenschappen politieke, juridische en administratieve autonomie te bieden, vergelijkbaar met de bestuursstructuren in meer dan 1.100 gemeenten en 32 departementen in het hele land.

De nieuw erkende autoriteit zal naar verwachting 115 inheemse gemeenschappen machtigen om hun natuurlijke hulpbronnen te beheren en de Amazone te beschermen, die 44% van het territoriale oppervlak van Colombia beslaat.

“Het decreet definieert inheemse autoriteiten als milieuautoriteiten voor hun bevolking en territoria”, aldus minister van Milieu Susana Muhamad. “Deze gemeenschappen zullen bestuur uitoefenen op basis van hun voorouderlijke kennis en praktijken.”

error: Kopiëren mag niet!