Ongeloof

Ongeloof, ongeloof over het feit dat de justitie- en politie opsporings- en inlichtingendiensten maar niet erin slagen om de verblijfslocatie van de voortvluchtige oud-president Desi Bouterse te lokaliseren en de man aan te houden. Ongeloof, werkelijk, ongeloof. De man moet een gevangenisstraf van 20 jaar uitzitten voor zijn aandeel in de 8 decembermoorden van 1982. Hij werd daartoe in december 2023 definitief veroordeeld. Korte tijd daarna verdween Bouterse van de radar. De man die altijd beweerde respect te hebben voor recht en wet, bleek uiteindelijk voor dat recht en wet op de vlucht te zijn geslagen, als een laffe vos met de staart tussen de benen.

Deze week zei Justitie en Politie-minister Kenneth Amoksi dat er tot nu toe geen resultaten zijn geboekt in de opsporing van Bouterse. Hij zei dat tijdens een bijeenkomst dinsdag op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). Ook stelde de bewindsman, dat het Openbaar Ministerie in deze kwestie “vrijwel alle procedures heeft doorlopen”. 

Er is signalering aangevraagd bij Interpol, en bij bevriende landen is gevraagd om eventuele informatie over waar Bouterse zich mogelijk ophoudt te delen met de Surinaamse justitiële autoriteiten. Ook nationaal worden er inspanningen gepleegd om informatie in te winnen over Bouterse’s mogelijke verblijfplaats, zei Amoksi. 

Ongeloof, omdat men mag veronderstellen dat justitie- en politie opsporings- en inlichtingendiensten beschikken over moderne opsporingsmethoden, zoals de mogelijkheid om telefoons af te tappen en om nauw betrokkenen bij de veroordeelde voortvluchtige oud-president te monitoren. Maar, kennelijk gebeurt dat niet, immers de opsporingsdiensten zullen toch weten dat bepaalde personen in contact staan met Bouterse, zoals zijn vrouw en vriend Ramon Abrahams. 

Tijdens een NDP-bijeenkomst in Abrabroki, een buurt in Paramaribo, zondag 13 oktober zei Abrahams – hoofdbestuurslid van de partij – dat. de allerbelangrijkste reden voor de NDP om de verkiezingen in mei volgend jaar te winnen is, dat oud-partijvoorzitter Bouterse niet langer voortvluchtig zal hoeven te zijn. “Er moet alles aan gedaan worden om de verkiezingen te winnen. Als dat niet gebeurt zal Bouterse blijven waar hij is”, zo liet Abrahams zijn gehoor weten. Ook stelde hij fijntjes dat Bouterse beter verdient dan waar hij nu is. “Want waar hij nu is, is misschien voor hem wel goed.”

Natuurlijk kan zich niemand voorstellen dat Bouterse bij NDP-winst bij de verkiezingen in 2025 weer opduikt. Immers, wanneer dat zou gebeuren dan wordt hij meteen opgepakt om zijn straf van 20 jaar uit te zitten in zijn speciale eigen cel. Niemand kan een veroordeling ontlopen, ook en zeker niet een veroordeelde oud-president met de naam Desiré  Delano Bouterse. Hoe dan ook, hij gaat op den duur tegen de lamp lopen.

PK

error: Kopiëren mag niet!