Internationale VN-missie onthult grove mensenrechtenschendingen in Venezuela tijdens verkiezingsperiode 2024

De onafhankelijke internationale onderzoeksmissie van de VN in de Venezuela heeft dinsdag een nieuw rapport gepubliceerd waarin in scherpe details een zeer verontrustende toename van mensenrechtenschendingen en misdaden tegen slachtoffers wordt gedocumenteerd die het doelwit zijn van de ongekende repressie van het land.

Het onderzoek, dat voortbouwt op het rapport van de onderzoeksmissie van 20 september aan de Mensenrechtenraad, documenteert meerdere en toenemende schendingen en misdaden die zijn gepleegd door de Venezolaanse regering, veiligheidstroepen en pro-regeringsgezinde gewapende burgergroepen vóór, tijdens en na de omstreden presidentsverkiezingen van juli.

Deze schendingen omvatten willekeurige detenties, martelingen, gedwongen verdwijningen op korte termijn en seksueel geweld – die allemaal plaatsvinden als onderdeel van een gecoördineerd plan om critici en vermeende tegenstanders het zwijgen op te leggen.

Onder de slachtoffers bevinden zich kinderen, evenals mensen met een beperking. Bijzonder ernstig is de situatie van gedetineerde kinderen en adolescenten, die met bedreigingen worden geconfronteerd en niet de speciale beschermingsmaatregelen krijgen die vereist zijn door het internationale recht.

error: Kopiëren mag niet!