Gele leguanen op Galapagos trotseren uitsterven, populatie herstelt

Het Galapagos Nationaal Park meldt via een persbericht dat de huidige populatieaantallen van de gele leguaan “bemoedigend” zijn nadat ze tussen 1970 en 1980 bijna waren uitgestorven.

Deskundigen kwamen tot deze conclusie na het uitvoeren van monitoring in Bahia Cartago, ten zuiden van het eiland Isabela, tussen 26 augustus en 3 september 2024. Ze konden 288 gele leguanen lokaliseren, waaronder 117 vrouwtjes en 171 mannetjes.

Met de analyse van de verzamelde gegevens wordt geschat dat er in Bahia Cartago een populatie is van tussen de 600 en 700 individuen geconcentreerd op 40 hectare. De gele leguanen waren bijna uitgestorven door de introductie van soorten zoals geiten en honden, legde Christian Sevilla uit, hoofd van het gebied voor behoud en herstel van insulaire ecosystemen van het Galapagos Nationaal Park.

De uitroeiing van verwilderde geiten, die bijdroegen aan de beschikbaarheid van voedsel voor de leguanen, plus de herstel- en herintroductieprogramma’s droegen bij aan de groei van de leguanenpopulatie, verklaart het persbericht.

error: Kopiëren mag niet!