Gebrekkige zorgsector in Coronie vereist dringend actie

Al sinds vorig jaar klinken klachten over de zorgverlening in het district Coronie luid door. Ondanks de toenemende zorgen vanuit de gemeenschap en zelfs een recent bezoek van de president, blijft de situatie onveranderd. De niet-functionerende ambulancedienst en de gebrekkige gezondheidszorg zijn een groeiend probleem dat dringend om aandacht vraagt. De Coronianen voelen zich in de steek gelaten en doen een noodkreet om verbetering van de gezondheidszorg in hun district.

Het Medisch Centrum Nickerie (MMC) is momenteel verantwoordelijk voor de zorg in Coronie, maar dit blijkt steeds vaker onvoldoende. Het MMC heeft al een grote taak door zowel Nickerie als Coronie te moeten bedienen, en dit leidt tot overbelasting van het zorgsysteem. Hierdoor blijven de inwoners van Coronie met beperkte middelen achter, en het ontbreken van een betrouwbare ambulancedienst maakt de situatie alleen maar nijpender.

Ondanks de belofte van verbeteringen, is er nog steeds geen concrete actie ondernomen. De bewoners van Coronie wijzen erop dat de zorg een van de meest essentiële diensten is, maar deze wordt momenteel niet adequaat verleend. “Het is beschamend dat we in 2024 nog steeds in deze situatie verkeren”, zegt een inwoner gefrustreerd. “We hebben recht op fatsoenlijke gezondheidszorg, net als ieder ander district in Suriname.”

In veel gevallen kunnen ernstige medische noodgevallen niet op tijd worden behandeld, omdat de ambulance simpelweg niet werkt of te laat komt. Inwoners zijn vaak genoodzaakt om naar andere districten te reizen op eigen kosten, wat hun gezondheid ook in gevaar kan brengen. In kritieke gevallen kan elke minuut het verschil maken, maar voor de inwoners van Coronie is hulp te vaak te laat.

Verschillende burgers hebben in gesprekken met de redactie van Dagblad Suriname gepleit voor een oplossing: een aparte medische instelling voor Coronie, vergelijkbaar met hoe de Medische Zending de zorg voor Kabalebo en andere afgelegen gebieden regelt. “Het zou van goed fatsoen getuigen als Coronie onder een eigen medisch beheer valt, zodat de zorg efficiënter en sneller geleverd kan worden”, aldus een bezorgde burger.

error: Kopiëren mag niet!