Dure vliegtickets route Am-Par lijken onwrikbaar

Tweede Kamerlid mist politieke ‘ballen’ om kwestie op politieke agenda te houden

Al enkele jaren vragen Surinamers en maatschappelijke organisaties op allerlei podia aandacht voor de hoge vliegticketprijzen op de route Amsterdam-Paramaribo. Acties zijn gevoerd, petities zijn ingediend, maar de prijzen voor tickets lijken onwrikbaar. En dat is vreemd, immers een ticket naar het verder gelegen Rio de Janeiro blijkt vanuit Amsterdam zelfs minder te kosten dan een ticket Amsterdam-Paramaribo. Natuurlijk vragen Surinamers in Nederland en in Suriname zich dan af hoe dat in vredesnaam mogelijk is. Begin december moet men bijvoorbeeld voor een ticket Amsterdam-Rio de Janeiro  rond 1.080 Amerikaanse dollar betalen, een ticket Amsterdam-Curaçao zal 867 US dollar kosten en voor een ticket Amsterdam-Paramaribo zal met zo’n 1.150 Amerikaanse dollar het diepst in de buidel getast moeten worden.

Tweede Kamer

Het jarenlang voortslepende issue rond de ticketprijs was plotseling en onverwacht in juli van dit jaar aan aandachtspuntje in de Tweede Kamer in Den Haag.

De Tweede Kamerleden Raoul White en Habtamu de Hoop (beide van de PvdA/GroenLinks-fractie) hadden minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat schriftelijke vragen gesteld over de hoge ticketprijzen voor de lijnvlucht Amsterdam-Paramaribo.

Volgens beide politici waren er al geruime tijd klachten en ontevredenheid over die prijzen. “Dit moet anders!!”, aldus White en De Hoop. Ze vroegen onder andere of de minister bekend is met de vaak extreem hoge ticketprijzen voor vliegreizen naar Suriname en of hij weet waarom een vlucht naar Suriname twee tot vier keer duurder is dan een vergelijkbare vlucht naar Aruba of een andere bestemming in het Caribisch gebied. De Kamerleden vroegen minister Madlener ook of hij bereid is om in te grijpen als er sprake is van extreem hoge tarieven.

“Geen concrete indicaties van onredelijk hoge tarieven”

Zo’n twee maanden later, begin september, beantwoordde minister Madlener de vragen van de twee Kamerleden.

De minister stelde in zijn beantwoording, dat er geen concrete indicaties zijn van onredelijk hoge tarieven op de route Amsterdam-Paramaribo, hoewel marktwerking kan leiden tot hogere tarieven tijdens piekperiodes zoals vakanties.
“De tarieven worden door luchtvaartmaatschappijen op commerciële gronden vastgesteld, en er zijn geen aanwijzingen voor kartelvorming. Luchtvaartmaatschappijen kunnen tarieven vrij vaststellen”, aldus de minister.

Op de vraag waarom een vlucht naar Suriname duurder is dan naar andere Caribische bestemmingen, zoals Aruba, antwoordde de minister dat luchtvaartmaatschappijen hun tarieven vrij kunnen vaststellen volgens bilaterale afspraken tussen Nederland en Suriname. KLM gaf aan dat hun gemiddelde ticketprijs naar Paramaribo vergelijkbaar is met die naar andere Caribische bestemmingen, hoewel er per vlucht, dag en moment van boeken verschillen kunnen zijn.

De minister benadrukte verder dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bevoegd is om onderzoek te doen naar mogelijke kartelvorming of misbruik van een economische machtspositie. Eerder onderzoek van de ACM in 2006 en 2013 toonde aan dat de tarieven van KLM en SLM voor de route Amsterdam-Paramaribo niet excessief waren.

Tweede Kamerlid White reageert niet op vragen

Na de beantwoording van de minister lijkt het issue rond de hoge vliegticketprijzen op de route Amsterdam-Paramaribo weer in de politieke lade te zijn geschoven. De redactie van Dagblad Suriname heeft het Tweede Kamerlid White tot tweemaal toe benaderd met de vraag of hij het laat bij de beantwoording van minister Madlener en verder geen politieke actie meer onderneemt. Beide keren is een reactie uitgebleven.

Van een Kamerlid, geboren in Paramaribo, zou je meer inbreng verwachten in het issue dat al jaren speelt in de Surinaamse samenleving. White is pas sinds 6 december vorig jaar Tweede Kamerlid, daarvoor was hij vooral sociaal-maatschappelijk actief in de Amsterdamse Bijlmer ofwel Amsterdam Zuid-Oost. Hij was er zelfstandig management consultant en coach. 

White schreef op 17 juli op zijn Facebook-pagina, naar aanleiding van zijn schriftelijke vragen over de dure vliegtickets op de route Amsterdam-Paramaribo onder andere: “Er moet in samenwerking met Suriname snel goede beleidsafspraken komen die het verkeer tussen de 2 landen gaat bevorderen. Iedereen die hier een bijdrage aan wil leveren zowel in Nederland als in Suriname mag mij contacten via mail [email protected].” 

Stille dood gestorven

Maar, sindsdien bleef het stil en lijkt het issue weer een stille dood zijn gestorven. Onbekend is of het Tweede Kamerlid White contact heeft gezocht met de KLM- en/of SLM-directie om het al jarenlang zich voortslepende issue met ze te bespreken en tekst en uitleg te vragen waarom bijvoorbeeld iemand goedkoper vanaf Schiphol naar Rio de Janeiro kan vliegen dan naar de Johan Adolf Pengelluchthaven. Maar, White lijkt de politieke ‘ballen’ te missen om echt werk te maken van deze kwestie.

“Wat zal de regering in Suriname hieraan doen?”

In Suriname was het het NDP-Assembleelid Melvin Bouva die tijdens een openbare vergadering van het parlement in de derde week van juli vragen stelde over de dure ticketprijs.

‘’Nu deze kwestie aan de orde is gesteld in Nederland, wat zal de regering in Suriname hieraan doen?’’, vroeg Bouva zich af. ‘’Wanneer een ticket naar bijvoorbeeld Curaçao USD 1000 kost, dan zou een ticket naar Paramaribo ook USD 1000 kunnen kosten en zelfs minder. Indien dat niet mogelijk is, laten zij de overeenkomst dan stoppen en een andere vliegmaatschappij aantrekken, want dit kan niet. De regering wil de diaspora aantrekken, maar hoe kan dat geschieden, als burgers worden uitgeknepen door de hoge tarieven wanneer zij naar Suriname willen reizen?’’, aldus Bouva.

De regering moet volgens Bouva gesprekken gaan voeren met zowel de SLM als KLM. 

Tevreden…

Kortom, de regeringen in Den Haag en in Paramaribo lijken tevreden te zijn met de vliegticktprijzen. Het is volgens hen een issue voor de luchtvaartmaatschappijen KLM en SLM. Maar, dat kan wel zo zijn, de regering van premier Dick Schoof en de regering Santokhi-Brunswijk zouden beiden het initiatief kunnen nemen om deze kwestie aan de orde te stellen in een onderhoud met de directies van beide luchtvaartmaatschappijen. Trek recht wat krom is, in alle opzichten en maak vliegen tussen Schiphol en de J.A. Pengelluchthaven betaalbaar.

error: Kopiëren mag niet!