World Health Summit 2024 in Berlijn: Gezondheidsgelijkheid voor mensen met een beperking

Tijdens de World Health Summit, gehouden op 13, 14 en 15 oktober in Berlijn, Duitsland, werden diverse sessies gehouden die gericht waren op het verbeteren van de mondiale gezondheidszorg. Een van de sessies richtte zich op de inclusiviteit van gezondheidszorgsystemen voor personen met een beperking, onder het thema: “Concrete actions to achieve health equity for persons with disabilities.”

Suriname op de World Health Summit 

De Surinaamse Special Olympics zwemster Rachel Veldkamp deelde haar persoonlijke ervaringen tijdens deze sessie als vertegenwoordiger van de Special Olympics en in haar rol als Health Messenger. Ze benadrukte het belang van inclusieve zorg en het geven van een stem aan mensen met een beperking in de besluitvorming. 

Rachel vertelde dat ze op een speciale school zat, waar haar gymleraar haar introduceerde bij de Special Olympics. Na 15 jaar deelname aan zwemwedstrijden heeft ze al 95 medailles gewonnen. Naast zwemmen runt ze een klein bedrijfje met houtbewerking en schilderwerk, wat ze doet omdat ze graag met haar handen werkt en geld wil verdienen voor haar gezondheid en huishouden. Drie maanden geleden is Rachel getrouwd en nu delen zij en haar man de kosten voor hun zorgverzekering en andere rekeningen. Als ‘Health Messenger’ voor de Special Olympics leert ze andere atleten over gezondheid, gezonde voeding en lichaamsbeweging. 

Behoeften en noden

Tijdens de Health Summit sprak ze over de behoeften en noden van mensen met een beperking. Ze vertelde dat mensen met een beperking in Suriname, zoals zij zelf met een verstandelijke beperking, het moeilijk vinden om dagelijkse dingen te doen. De overheid biedt enige hulp door maandelijks een klein bedrag van ongeveer 90 euro te geven, maar veel mensen hebben moeite om zich hiervoor aan te melden. Daardoor ontvangen zij geen ondersteuning.

Uitkering niet genoeg om alle kosten te dekken

Zelfs voor degenen die wel het geld krijgen, is het vaak niet genoeg om alle medische kosten te dekken. Er zijn bijvoorbeeld medicijnen en speciale behandelingen zoals fysiotherapie nodig. “Het voelt vaak alsof je probeert een grote emmer te vullen met een klein bekertje”, gaf Rachel ontmoedigend aan. Gezinnen met een persoon met een beperking moeten hard werken om alles te betalen en willen hun geliefden het beste leven bieden, maar dat is erg moeilijk, benadrukte ze. 

“Never make decisions about people’s lives without talking to them first”

Als laatste gaf ze aan dat we samen meer kunnen bereiken dan alleen. Iedereen moet samenwerken om mensen met een beperking te helpen gezond te blijven. “We willen allemaal gelukkig en gezond zijn, en het is belang om te luisteren naar mensen met een beperking. We moeten betrokken zijn bij de gesprekken over hoe we dingen kunnen verbeteren en geen beslissingen nemen over het leven van anderen zonder eerst met hen te overleggen.”

SD

error: Kopiëren mag niet!