Oekraïne dringt er bij Brazilië op aan Poetin te arresteren als hij G20-top bijwoont

De hoogste aanklager van Oekraïne zegt dat hij inlichtingen heeft ontvangen die erop wijzen dat de Russische president Vladimir Poetin volgende maand de G20-top in Brazilië zou kunnen bijwonen, en riep de autoriteiten daar op een arrestatiebevel tegen hem uit te vaardigen als hij zou opdagen.

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag vaardigde in maart 2023 een arrestatiebevel uit voor Poetin, ongeveer een jaar na de grootschalige Russische invasie van Oekraïne, en beschuldigde hem van de oorlogsmisdaad van het deporteren van kinderen.

De Oekraïense procureur-generaal Andriy Kostin vertelde Reuters in een interview dat “het belangrijk is dat de internationale gemeenschap verenigd is en Poetin ter verantwoording roept.” Vanwege “informatie dat Poetin de G20-top in Brazilië kan bijwonen, wil ik herhalen dat het een verplichting is voor de Braziliaanse autoriteiten als staatspartij van het Statuut van Rome om hem te arresteren als hij het waagt om op bezoek te komen”, zei Kostin, verwijzend naar het verdrag dat het ICC oprichtte.

“Ik hoop echt dat Brazilië hem zal arresteren, waarmee de status van Brazilië als democratie en rechtsstaat wordt bevestigd,” zei hij.

error: Kopiëren mag niet!