De BEP-fractie in de Nationale Assemblee is van oordeel dat het parlement niet voldoende stappen onderneemt om een nieuw bedrag vast te stellen van de waarborgsom voor politieke partijen voor deelname aan de verkiezingen. Indien daartoe binnen een redelijke termijn toch de nodige acties uitblijven, zal de BEP-fractie zelfstandig een conceptwet indienen, zo zegt BEP-fractieleider Ronnie Asabina.
Bij de wijziging van de Kiesregeling in oktober vorig jaar is onder meer bepaalt dat politieke partijen een bedrag van SRD 750.000 als waarborgsom dienen te storten op een rekening bij de Centrale Bank op naam van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De BEP heeft toen als enige fractie zich verzet tegen de hoogte van het bedrag. Ze noemt dit hoog bedrag onmaatschappeklijk, immoreel en ondemocratisch
In augustus heeft het Constitutioneel Hof de hoogte van de waarborgsom onverbindend verklaard. Het bedrag van SRD 750.000 betekent een 1000 procent verhoging en is volgens het instituut disproportioneel hoog en tevens in strijd met het kiesrecht. Het Constitutioneel Hof oordeelt dat een disproportionele waarborgsom een discriminerende impact heeft, waardoor de kleinere of minder gevestigde partijen uitgesloten worden van deelname aan de verkiezingen.
De toetsing van de waarborgsom aan de Grondwet en internationale verdragen, kwam op verzoek van advocaat Iris Nazir en werd ondersteund door de politieke partijen DA’91, De Nieuwe Wind en De Nieuwe Leeuw.
Geen bewegingen parlement
Sinds het Constitutioneel Hof in augustus in deze kwestie heeft geoordeeld, zegt Asabina geen bewegingen te bespeuren in het parlement die ertoe moeten leiden dat er een nieuw bedrag van de waarborgsom wordt vastgesteld. Het lijkt volgens hem erop, dat de “grote en gevestigde” politieke partijen niet graag zien dat er meerdere politieke partijen aan de verkiezingen deelnemen.
De abnormale hoogte van de waarborgsom ziet hij als een obstakel dat wordt opgeworpen. Asabina wil voorkomen dat het parlement tot het laatste moment wacht om met een wetswijziging te komen voor een nieuw bedrag, waardoor het Constitutioneel Hof niet meer de tijd zal hebben om daarover te oordelen.
Indien binnen redelijk termijn acties uitblijven. gaat de BEP-fractie zelfstandig een conceptwet indienen. Ze wacht tot november daarmee.