Wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek?

“Business casual” is een veelgehoorde term wanneer men vraagt wat je kunt dragen naar een sollicitatiegesprek. Hoewel het traditionele kostuum vroeger de norm was, zien we tegenwoordig steeds meer variatie, vooral in landen zoals de Verenigde Staten, waar minder nadruk ligt op formele kleding. 

Volgens Glassdoor, een Amerikaanse blog site, is het belangrijk om eerst te achterhalen wat voor bedrijf het is waar je solliciteert. Sommige recruiters vermelden het verwachte kledingvoorschrift, maar als die informatie niet beschikbaar is, kun je zelf actief op zoek gaan naar de dresscode door bijvoorbeeld de HR-afdeling te raadplegen.

Meegaan met de moderne ontwikkelingen

Moderne technologieën en de opkomst van online sollicitaties hebben de kledingkeuze tijdens gesprekken beïnvloed. Vooral tijdens de Covid-19-pandemie, toen werken op afstand normaal werd, zagen we een verschuiving naar meer casual outfits, zelfs tijdens professionele videovergaderingen via ZOOM of Google Meet. Zowel directeuren als medewerkers verschenen vaak in een eenvoudig T-shirt voor een Zoom-meeting, waar vroeger een hemd en jasje de standaard waren.

Klimaat en dresscode 

In Suriname, waar het klimaat een belangrijke rol speelt, is “business casual” vaak de norm. Op de werkvloer zie je zowel jeans als pantalon broeken, afhankelijk van het soort organisatie. Voor een sollicitatiegesprek is het echter cruciaal om je kledingkeuze af te stemmen op de bedrijfscultuur. Voor meer formele sectoren is een strak, formeel pak nog steeds een veilige keuze. In creatieve sectoren kun je echter kiezen voor een informele look. 

Bijzondere gevallen 

Hoewel er gevallen zijn waarin kandidaten zijn aangenomen ondanks afwijkende kledingkeuzes, zoals een korte broek, is het altijd verstandig om voor zekerheid te gaan. Een professionele uitstraling tijdens het eerste gesprek toont respect voor de werkgever en vergroot je kans op succes in de verdere carrière. 

Wat draag je niet?

Te lage halslijnen en te korte rokken zijn geen goede keuze voor vrouwen. Kleding die te veel van je lichaam laat zien, zoals diepe halsuitsnijdingen of korte rokken, kan een verkeerde indruk wekken en de aandacht afleiden van je professionele capaciteiten. Hetzelfde geldt voor kleding met teksten en symbolen. Alles wat leesbaar is, zoals slogans of opvallende afbeeldingen, kan ervoor zorgen dat de interviewer afgeleid raakt, omdat ze proberen te begrijpen wat er op je kleding staat. Dit werkt niet in je voordeel, aangezien je wilt dat de focus op je eigen woorden en kwaliteiten ligt, niet op wat je draagt.

Jeans broeken worden in sommige werkculturen steeds meer geaccepteerd, maar voor een sollicitatiegesprek zijn verwassen, gescheurde of te strakke jeans een verkeerde keuze, hoe trendy ze ook lijken. Ook mannen moeten erop letten geen onthullende kleding te dragen. Lage broeken waarbij het ondergoed zichtbaar is of open hemden die te veel borsthaar tonen, zorgen voor een slordige uitstraling.

Kortom, vermijd alles wat afleidt of een ongepaste indruk maakt. 

Kleding moet netjes, verzorgd en professioneel zijn, zodat de aandacht ligt op je vaardigheden en je sollicitatiegesprek soepel verloopt. Dat meldt sollicitatiedokter.nl, een online platform dat advies geeft over sollicitaties en carrièreontwikkeling.

SD

error: Kopiëren mag niet!