Overgewicht onder Surinaamse jongeren een groeiend gezondheidsprobleem 

Onlangs merkte de minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J) op dat overgewicht bij jongeren een zorgwekkende trend vormt in Suriname. Dit sluit aan bij internationale ontwikkelingen. Wereldwijd is overgewicht onder jongeren een toenemende zorg. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het aantal kinderen en adolescenten (5-19 jaar) met overgewicht of obesitas sinds de jaren zeventig verviervoudigd. 

Momenteel heeft ongeveer 18 procent van de jongeren wereldwijd te maken met overgewicht of obesitas, wat ernstige gevolgen kan hebben voor hun gezondheid op lange termijn . Suriname en regio Overgewicht bij jongeren in Suriname is een groeiend problematisch verschijnsel. 

Volgens een studie uit 2020 uitgevoerd door de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) heeft 31,6 procent van de kinderen en adolescenten in Suriname last van overgewicht of obesitas. Deze cijfers zijn verontrustend, omdat overgewicht de kans op gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, en psychische aandoeningen zoals depressie vergroot. 

In het Caribisch gebied heeft 1 op de 3 kinderen en adolescenten last van overgewicht of obesitas, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals diabetes en hoge bloeddruk. 

Een verhaal van een jongere, de 15 jarige Jason, uit Paramaribo geeft de situatie omtrent overgewicht in perspectief. Jason, die al jaren aan overgewicht lijdt, wordt dagelijks geconfronteerd met gezondheidsproblemen en sociale uitdagingen. 

Sociale uitdagingen 

Op school wordt Jason regelmatig gepest door zijn leeftijdsgenoten, vaak met commentaren over zijn gewicht, wat zijn zelfvertrouwen en geestelijke gezondheid verder ondermijnen. Ondanks de uitdagingen blijft Jason wel vastberaden om verandering te brengen in zijn levensstijl. Met steun van zijn familie is hij begonnen met een gewichtsbeheersingsprogramma dat gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging omvat. 

Zijn verhaal roept op tot meer bewustwording en verantwoordelijkheid van zowel individuen als de gemeenschap om het stigma rond obesitas te verminderen.

SD

error: Kopiëren mag niet!