Negende volkstelling eindelijk van start 

De Negende Algemene Volkstelling van Suriname is maandag  eindelijk van start gegaan. De laatste volkstelling in Suriname vond plaats in 2012. Er is veel gedoe geweest rond de voorbereiding van deze volkstelling. In De Nationale Assemblee werd pas op 5 oktober groen licht gegeven voor de telling. De volks- en woningtelling vindt in het hele land plaats en wordt uitgevoerd door het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS).

De wet werd met 35 algemene stemmen aangenomen. Alhoewel de fracties het oneens waren over de wijze van de voorbereiding, werd gesteld dat het om nationaal belang gaat en dat er daarom werd ingestemd met de volkstelling. 

Volkstellingen vinden normaal gesproken elke tien jaar plaats en zouden reeds in 2022 moeten plaatsvinden. 

Bij het huis van president Santokhi werd maandag zijn gezin ceremonieel als eerste geteld. Samen met first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry beantwoordde het staatshoofd de vragen van de volkstelling. 

“De informatie die verzameld wordt, zal de regering in staat stellen beter beleid te ontwikkelen dat aansluit bij de behoeften van de samenleving. Zorg ervoor dat officiële documenten, zoals ID-kaarten, paspoorten en familieboeken, klaarliggen, zodat de informatie snel en correct kan worden genoteerd”, sprak Santokhi. “Uw bijdrage is van groot belang voor het succes van deze volkstelling.” 

Een Volks- en Woningtelling is een grootschalig onderzoek uitgevoerd door de overheid om gedetailleerde data te verzamelen over de bevolking en huisvesting in een land. Deze telling geeft inzicht in demografische kenmerken zoals leeftijd, geslacht, en woonsituaties, en ondersteunt beleidsontwikkeling en planning op nationaal en lokaal niveau.

error: Kopiëren mag niet!