Dominicaanse Republiek zet massaal Haïtianen het land uit

De Dominicaanse Republiek is begonnen met het massaal uitzetten van Haïtianen. Ze zullen terugkeren in een land dat verscheurd wordt door bendegeweld. Maar dat maakt de meeste Dominicanen niet uit: “De haat voor Haïtianen is diepgeworteld.”

Zo’n 11.000 Haïtianen zijn afgelopen week door de Dominicaanse autoriteiten aan de andere kant van de grens afgezet.

De regering van het land belooft dat vanaf nu elke week te gaan doen. Dan hebben ze nog wel even te gaan: er wonen naar schatting meer dan een half miljoen Haïtianen in de Dominicaanse Republiek. ”Een etnische zuivering’ en ‘discriminatie’, zegt Gandy Thomas, de Haïtiaanse vertegenwoordiger bij de Organisatie van Amerikaanse Staten.

Maar de Dominicanen zeggen: we hebben geen keus. De scholen en de ziekenhuizen zouden vol raken en er zouden te weinig woningen zijn voor zoveel mensen. Bovendien: er zouden veel criminelen tussen zitten.

Dat er zoveel Haïtianen naar de Dominicaanse Republiek komen, heeft alles te maken met de enorme verschillen tussen de twee landen. Ze delen samen een eiland, maar lijken eigenlijk in niets op elkaar. Waar Haïti geteisterd wordt door extreem bendegeweld, armoede en natuurrampen, is de Dominicaanse Republiek een redelijk functionerend land, onder westerse toeristen vooral bekend om z’n paradijselijke stranden.  

error: Kopiëren mag niet!