Vanaf woensdag konden padieboeren hun bankrekeningen controleren op storting door de overheid van de zoveel besproken schadecompensatie. Het ministerie van Financiën is eerder deze week begonnen met de eerste overmakingen van de gelden aan boeren.
Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zei dit woensdag op de regeringsraad persconferentie. De boeren zijn sinds vorig weekend door president Santokhi op de hoogte gesteld van de op handen zijnde uitbetaling.
Ten behoeve van de schadecompensatie aan padieboeren heeft de regering een bedrag van SRD 70 miljoen vrijgemaakt. De schadecompensatie betreft schade die boeren het vorige seizoen buiten hun schuld om hebben geleden als gevolg van gebrekkige beschikbaarheid van irrigatiewater ten behoeve van de inzaai.
De aanvoer van irrigatiewater vanuit Wakay kwam door technische problemen aan de pompen heel laat en zeer gebrekkig op gang. Vele boeren moesten op eigen kosten het weinige water in de irrigatieleidingen oppompen naar hun landbouwpercelen om toch nog een beetje te kunnen inzaaien. Voor die gemaakte kosten voor brandstofgebruik was in april beloofd dat ze gecompenseerd zouden worden. De opkoopprijs van van geoogste padie was voor de boeren verre van voldoende om de flink opgelopen productiekosten te kunnen dekken.
Veel te doen geweest
In de voorbije maanden is er een heleboel te doen geweest rond de uitbetaling door de overheid van de beloofde schadecompensatie. De padieboeren vertrouwden de registratielijst die door LVV was opgemaakt van boeren die aanmerking moesten komen voor schadecompensatie niet. LVV deed een opgave van 30.000 hectare aan bewerkte en deels ingezaaide landbouwpercelen. De padieboeren hebben na eigen controle kunnen aantonen dat er niet meer dan 20.000 hectare was ingezaaid en bewerkt het vorig seizoen.
De registratielijst van LVV was corrupt, en landbouwpercelen van personen die niet in aanmerking moesten komen voor schadecompensatie werden oneigenlijk op de lijst opgebracht. De onderdirecteur Landbouw van LVV in Nickerie werd vanwege grote druk vanuit de Nickeriaanse samenleving als zondebok hiervoor gezien. Hij werd door LVV-minister Sewdien uiteindelijk uit zijn functie ontheven.