Nobelprijs voor de Vrede naar Japanse organisatie tegen atoomwapens

De Nobelprijs voor de vrede gaat dit jaar naar de Japanse organisatie Nihon Hidankyo die zich inzet tegen het gebruik van atoomwapens. Dat werd vrijdag in de Noorse hoofdstad Oslo bekendgemaakt.

Nihon Hidankyo is een organisatie die is opgezet door overlevenden van de atoombommen die in 1945 door de Verenigde Staten werden afgeworpen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. 

De organisatie krijgt de Nobelprijs vanwege zijn inspanningen voor een kernwapenvrije wereld, door via getuigenissen te laten zien dat zulke wapens nooit meer gebruikt mogen worden.

Het Noorse Nobelcomité prijst de slachtoffers, omdat ze zich ondanks hun eigen ervaringen inzetten voor vrede. “Ze helpen ons het onbeschrijflijke te beschrijven, het ondenkbare te bedenken en op de een of andere manier de onbegrijpelijke pijn en het lijden veroorzaakt door kernwapens te bevatten.”

Volgend jaar is het tachtig jaar geleden dat Hiroshima en Nagasaki werden getroffen door twee Amerikaanse atoombommen. Daarbij kwamen naar schatting 120.000 mensen om het leven. Bijna evenveel mensen stierven in de jaren daarna door brandwonden of straling. Overlevenden richtten in 1956 Nihon Hidankyo op.

error: Kopiëren mag niet!