Het jeugdbeleid in Suriname wordt ontwikkeld in nauwe samenwerking met verschillende ministeries, zoals Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC), Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), Justitie en Politie, Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J), en Volksgezondheid. Tijdens een persconferentie afgelopen woensdag deelde minister Steven Mac Andrew van AW&J mee dat er volgende week werkgroepen worden gevormd. Deze werkgroepen krijgen de taak om binnen drie maanden aanbevelingen te doen aan de regering over het aanpakken van problemen zoals vroegtijdig schoolverlaten, criminaliteit en geweld onder jongeren, het verminderen van seksueel overdraagbare aandoeningen, tienerzwangerschappen, en kindermishandeling. Verder zullen ze zich richten op het verbeteren van de mentale en fysieke gezondheid van jongeren en het creëren van veilige, multifunctionele ruimtes voor hen.
De werkgroepen zijn opgezet met als doel geïntegreerde beleidsvoorstellen te ontwikkelen, waarbij vertegenwoordigers van verschillende ministeries betrokken zijn die verantwoordelijk zijn voor bepaalde aspecten van het jeugdbeleid.
Minister Mac Andrew gaf aan dat, op basis van de aanbevelingen van deze werkgroepen, er zal worden beoordeeld welke aanbevelingen het beste bij welk ministerie passen. Er zijn al middelen gereserveerd in de begroting van 2025 om met deze aanbevelingen aan de slag te gaan. Daarnaast zullen de aanbevelingen uitgebreider worden besproken met de Jeugdraad om hun inbreng te waarborgen.
De minister benadrukte het belang van consultaties met jongeren bij beleidsvraagstukken. Hij verwees naar het vorige jeugdcongres, waarbij voorafgaand ook consultaties plaatsvonden met jongeren uit verschillende districten. Het is de bedoeling dat de jongeren in november opnieuw bijeenkomen om de resultaten van deze consultaties te bespreken. “Op deze manier wordt ook de visie van de jongeren uit de districten meegenomen, wat moet leiden tot een nationale visie van de jeugd”, aldus de minister.
De minister kondigde aan dat er binnenkort wordt gestart met sociaal-agogische vorming gericht op verschillende buurten. Hierbij zal samengewerkt worden met buurt- en jongerenorganisaties om jongeren na schooltijd op te vangen en hen in contact te brengen met maatschappelijk werkers en andere professionals. Dit initiatief is een van de prioriteiten die op korte termijn van start gaan en in 2025 wordt voortgezet. Voor de consultaties zijn al bezoeken afgelegd aan Brokopondo, Coronie en Commewijne.
SD