Het aantal wilde dieren is wereldwijd wéér verder afgenomen, meldt het Wereld Natuur Fonds (WNF) donderdag in een nieuw rapport. Vergeleken met 1970 daalden de populaties zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen met 73 procent.
Wetenschappers onderzochten voor het Living Planet Report 35.000 populaties van 5.495 in het wild levende soorten. Het rapport van het WNF verschijnt iedere twee jaar. In 2022 meldde de natuurorganisatie nog dat de populaties met 69 procent waren gedaald vergeleken met 1970.
De grootste dalingen worden inmiddels gemeten in Latijns-Amerika en in het Caribisch gebied (sinds 1970 gemiddeld 95 procent minder dieren). De dieren daar hebben het meest te lijden van grootschalige ontbossing, klimaatverandering, overbevissing, stroperij en ook vervuiling. Vooral vissen en amfibieën zijn de klos, door verlies van leefgebied en de aanleg van stuwen en dammen.
“De situatie in de Amazone is urgent en ook zeer actueel”, zegt een van de wetenschappers bij het WNF, Ravic Nijbrook. “Dit jaar is het aantal natuurbranden al vroeg in het seizoen ongekend hoog.” Hij vreest voor een kantelpunt waarop het bos niet langer in staat is essentiële functies te vervullen.
Ook de populaties dieren in Afrika (76 procent minder) en Azië en Oceanië (60 procent minder) boekten flinke verliezen sinds 1970.