Ravaksur dringt aan op bezegeling akkoord met regering inzake stroomtarieven

De gezamenlijke vakbeweging dringt erop aan, dat het laatste voorstel van de regering aan haar gedaan inzake de stroomtarieven waar ze in grote lijnen mee akkoord gaan, spoedig wordt bezegeld. Het voorstel van de regering houdt in essentie in dat het stroomtarief voor de categorie huishoudelijk verbruik tot 1500 kWh per maand met SRD 0,47 cent per kWh wordt verlaagd. 

Voor verbruik boven de 1500 kWh per maand wordt het stroomtarief met SRD 0,18 cent verlaagd. Deze verlaging van de verbruikstarieven  zouden per 1 september moeten ingaan. 

Ravaksur heeft op 23 september in een vergadering het besluit genomen akkoord te gaan met het voorstel van de regering en gevraagd het een en ander in een protocol vast te leggen. Vervolgens zouden de besprekingen om te komen tot een definitief akkoord over de stroomkostprijs en stroomtarieven dan op technisch niveau op 1 oktober kunnen worden voortgezet. Ravaksur heeft echter tot nu toe geen reactie van de regering ontvangen.

Vernomen wordt dat Ravaksur druk uitoefent op de regering om spoedig het akkoord over de stroomtarieven te ondertekenen, omdat over enkele dagen de nieuwe stroomrekeningen van de EBS de deur uit zullen gaan. Die rekeningen zullen dan nog gebaseerd zijn op de verhoogde tarieven.

Druk uitoefenen op regering

Vanwege het uitblijven van een reactie van de regering om het akkoord over de verlaagde stroomtarieven te ondertekenen, heeft Ravaksur onlangs geweigerd het nieuwe akkoord met betrekking tot het Tripartiet Overleg Orgaan te ondertekenen. In het Tripartiet Overleg Orgaan zitten vertegenwoordigers van de overheid, het bedrijfsleven en de vakbeweging.

In kringen van de gezamenlijke vakbeweging wordt er nu luidop nagedacht over actiemodellen om de regering “te dwingen” het akkoord te tekenen.

Een mogelijk actiemodel, zo wordt vernomen, zou een zijn waarbij de samenleving zal worden opgeroepen tijdens de piekperiode van stroomverbruik gedurende de dag juist plotseling meer energie te gaan gebruiken waardoor de stroomcapaciteit van de EBS overbelast raakt, en daardoor spontaan een “black out” ontstaat. Om dit te voorkomen zou de EBS dan enkele onderstations moeten uitschakelen en over moeten gaan om generatoren in te zetten. Over de effectiviteit van dit actiemodel moet nog nader over worden nagedacht. 

Vernomen wordt dat Ravaksur begin komende week weer in vergadering

bijeen komt om zich te beraden over het uitblijven van de ondertekening van het akkoord over de stroomtarieven.

error: Kopiëren mag niet!