Deze fouten verhinderen een gezonde slaap

Een goede nachtrust is essentieel voor productiviteit, creativiteit, emotioneel evenwicht en lichamelijke gezondheid. Toch hebben velen van ons moeite om de benodigde slaap te krijgen. Welke fouten kunnen voorkomen worden om een gezonde slaap te bevorderen? De redactie van Dagblad Suriname vroeg dit aan slaapexpert dr. Sophie.

Dr. Sophie wijst op enkele veelgemaakte fouten die de kwaliteit van onze slaap negatief beïnvloeden. Ten eerste benadrukt ze het belang van een consistent slaapritme. Onregelmatige slaaptijden kunnen de interne klok verstoren, wat leidt tot minder effectieve slaap.

Een andere veelvoorkomende fout is het gebruik van elektronische apparaten vlak voor het slapengaan. “Het blauwe licht van schermen onderdrukt de productie van melatonine, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van onze slaap-waakcyclus”, zegt dr. Sophie.

Verder benadrukt zij het belang van een ontspanningsroutine. Stress en angst zijn vaak oorzaken van slapeloosheid. Het nemen van tijd voor ontspanning, zoals lezen of een warme douche, kan helpen het lichaam en de geest voor te bereiden op slaap.

Ook het consumeren van cafeïne of zware maaltijden kort voor het slapengaan moet vermeden worden. Deze kunnen de slaap verstoren door het spijsverteringsstelsel actief te houden.

Tot slot wijst dr. Sophie op het belang van een comfortabele slaapomgeving. Een geschikte matras, kussen en donkere, stille en koele kamer dragen bij aan een betere nachtrust.

Het vermijden van deze veelvoorkomende fouten kan aanzienlijk bijdragen aan een betere slaapkwaliteit en algehele gezondheid.

error: Kopiëren mag niet!