Meer aandacht voor mentale gezondheid

De VN herdenkt op 10 oktober de Internationale Dag voor de Mentale gezondheid. Dit jaar staat op de agenda de menatel gezondheid van werknemers op de werkplek. Dit is een onderwerp dat zwak is belicht in Suriname. Werknemers moeten vooral werken en hun mond houden. 

Het algemene doel van de Werelddag voor geestelijke gezondheid is het vergroten van het bewustzijn over geestelijke gezondheidsproblemen over de hele wereld en het mobiliseren van inspanningen ter ondersteuning van de geestelijke gezondheid. De Dag biedt alle belanghebbenden die zich bezighouden met geestelijke gezondheidszorg de gelegenheid om te praten over hun werk en over wat er nog meer moet worden gedaan om geestelijke gezondheidszorg voor mensen over de hele wereld werkelijkheid te maken. 

Op deze Werelddag voor de Geestelijke Gezondheid werkt de WHO samen met partners om de vitale verbinding tussen geestelijke gezondheid en werk te benadrukken. Veilige, gezonde werkomgevingen kunnen een beschermende factor zijn voor de geestelijke gezondheid. Ongezonde omstandigheden, waaronder stigmatisering, discriminatie en blootstelling aan risico’s zoals intimidatie en andere slechte arbeidsomstandigheden, kunnen aanzienlijke risico’s met zich meebrengen, die de geestelijke gezondheid, de algehele levenskwaliteit en bijgevolg de participatie of productiviteit op het werk aantasten. Nu 60% van de wereldbevolking werkt, is dringend actie nodig om ervoor te zorgen dat werk risico’s voor de geestelijke gezondheid voorkomt en de geestelijke gezondheid op het werk beschermt en ondersteunt.

Het is van essentieel belang dat regeringen, werkgevers, de organisaties die werknemers en werkgevers vertegenwoordigen, en andere belanghebbenden die verantwoordelijk zijn voor de gezondheid en veiligheid van werknemers, samenwerken om de geestelijke gezondheid op het werk te verbeteren. Maatregelen om de geestelijke gezondheid op het werk aan te pakken moeten plaatsvinden met de betekenisvolle betrokkenheid van werknemers en hun vertegenwoordigers, en van personen met daadwerkelijke ervaring met psychische aandoeningen. Door inspanningen en middelen te investeren in op bewijs gebaseerde benaderingen en interventies op het werk, kunnen we ervoor zorgen dat iedereen de kans heeft om te gedijen op het werk en in het leven. 

Geestelijke gezondheid en werk zijn nauw met elkaar verbonden.

Een ondersteunende werkomgeving bevordert de geestelijke gezondheid en biedt doel en stabiliteit. Maar slechte arbeidsomstandigheden kunnen het geestelijk welzijn schaden, waardoor zowel de arbeidstevredenheid als de productiviteit afnemen. Werknemers lopen risico’s voor de geestelijke gezondheid. Er zijn verschillende risico’s voor de geestelijke gezondheid waarmee werknemers te maken kunnen krijgen, waaronder discriminatie, slechte arbeidsomstandigheden of beperkte autonomie. Laagbetaalde of onzekere banen ontberen vaak adequate bescherming, waardoor werknemers in deze banen meer worden blootgesteld aan psychosociale risico’s.

Er is impact op het leven van individuen door slechte mentale gezondheidszorg. Gebrek aan ondersteuning voor mensen met psychische aandoeningen kan een negatieve invloed hebben op hun zelfvertrouwen, plezier op het werk, hun vermogen om te werken, hun afwezigheid en hun vermogen om werk te vinden. Mantelzorgers en familieleden worden op dezelfde manier getroffen.

Er is verder een bredere impact op werk en samenleving door problemen wat betreft de mentale gezondheid. Een slechte geestelijke gezondheid kan leiden tot verminderde prestaties, verzuim op het werk en een groter personeelsverloop. Depressie en angst alleen al resulteren in het verlies van ongeveer 12 miljard werkdagen per jaar.

Stigma schept barrières voor werkgelegenheid. Stigma en discriminatie verhinderen vaak dat mensen met psychische aandoeningen hulp zoeken of een baan vinden en behouden. Het terugdringen van discriminatie op de werkplek door bewustwording, training en betrokkenheid bij mensen met psychische aandoeningen creëert een gezondere, meer inclusieve werkomgeving. 

Het ondersteunen van werknemers om te participeren en te gedijen in het werk is belangrijk. Werkgevers moeten redelijke aanpassingen toepassen om werknemers met geestelijke gezondheidsproblemen op de werkplek te ondersteunen. Dit betekent bijvoorbeeld het organiseren van regelmatige ondersteunende bijeenkomsten, het plannen van frequente pauzes, het geleidelijk herintroduceren van taken van werknemers en het voorzien in opslag voor medicijnen.

Werkgevers moeten managers training geven om stressoren op de werkplek te herkennen en aan te pakken. Getrainde managers kunnen hun teams effectief ondersteunen en een gezondere, meer ondersteunende werkomgeving creëren.

Overheidsactie en samenwerking zijn essentieel. Regeringen, werkgevers en representatieve organisaties moeten samenwerken om beleid te creëren dat risico’s voor de geestelijke gezondheid voorkomt, het welzijn bevordert en ondersteunende werkplekken opbouwt waar geestelijke gezondheid prioriteit krijgt.

Hoewel overheden en werkgevers de primaire verantwoordelijkheid hebben om de geestelijke gezondheid op het werk te beschermen en te bevorderen, kunt u stappen ondernemen om uw eigen welzijn te ondersteunen. Leer technieken om met stress om te gaan en houd rekening met veranderingen in uw geestelijke gezondheid. Vraag indien nodig steun aan een vertrouwde vriend, familielid, collega, supervisor of zorgverlener.

In Suriname moet geestelijke gezondheid uit de taboesfeer in het algemeen, ook op het werk. Daaraan moet verandering komen door bewustwording en het dichter bij de mensen brengen van de specifieke gezondheidszorg.

error: Kopiëren mag niet!