Kankerpatiënten betalen fortuinen voor onbewezen therapieën

In Suriname veroorzaakte longkanker 102 sterfgevallen (2,52%) met een sterftecijfer van 18,83, borstkanker 55 sterfgevallen (1,36%) met 18,46, en longziekten 93 sterfgevallen (2,30%) met een sterftecijfer van 18,00.

In een schrijnend teken van wanhoop, betalen Belgische en andere Europese kankerpatiënten aanzienlijke bedragen voor niet-erkende behandelingen in het buitenland, vaak zonder enig positief resultaat. Onder hen was een Vlaamse vrouw met uitgezaaide darmkanker, die vorig jaar haar hoop vestigde op Immucura, een kliniek die alternatieve immuuntherapieën aanbiedt. Zij werd naar een praktijk in Nederland verwezen waar ze, na slechts een handvol onlineconsultaties en een enkele bloedanalyse, injecties ontving die naar verluidt dendritische cellen bevatten.

Dendritische cellen zijn essentiële elementen van ons immuunsysteem, vaak aangeduid als de ‘generaals’ die andere immuuncellen aansturen. De belofte was een zes maanden durende nazorgperiode met dieetadviezen, mentale coaching en supplementen. De kosten? Maar liefst 41.300 euro. Ondanks de hoge uitgaven en de hoop op genezing, verbleekte de gezondheid van de vrouw en overleed ze enkele maanden na de behandeling.

Deze praktijk roept ethische en medische vragen op over de regulering van alternatieve therapieën, de rechten van patiënten en de rol van overheidsinstanties in het beschermen van kwetsbare personen tegen uitbuiting. 

Terwijl dergelijke behandelingen hoop bieden aan zij die niets meer te verliezen hebben, blijkt vaak dat deze slechts schijnveiligheid bieden tegen een torenhoge prijs.

error: Kopiëren mag niet!