Nadat in een zaak 29 raven en 5 inbeslaggenomen apen met kooi en al, onder het wakend oog van het Openbaar Ministerie (OM), waren weggevlogen, was het dinsdag weer raak. Het OM legde die dag een rapport over op de zitting waarin is vastgelegd, dat een inbeslaggenomen Braziliaanse schoener met 1400 dozen sigaretten is weggevaren, terwijl de politie en het OM daar toezicht op moesten houden.
Op 4 juni 2024 voer een schoener de territoriale wateren binnen, nadat de kapitein had geconstateerd dat de motor van de boot niet goed draaide. Het doel was om hulp te vinden om de motor te repareren, water en voeding aan te vullen en door te varen naar het land van bestemming in casu Brazilië. De schoener kwam met de lading vanuit Grenada.
De kapitein heeft steeds aangegeven dat het om een legale lading gaat en dat hij alle benodigde documenten heeft. Het meest frappante was dat het manifest niet in het dossier werd geplaatst en daarom werd gesteld dat het om smokkelwaar ging.
De advocaten Chandra Algoe, Virendra Bhattoe, Sangramsing Ramman en Soeres Bhikhie die de kapitein bijstaan hebben van meet af aan gesteld dat er wel een manifest aan boord was en hebben een duplicaat hiervan overgelegd aan het OM. Ook toen heeft het OM niet onderzocht waarom het manifest niet in het strafdossier zit.
De advocaten lieten op de zitting van 13 augustus het hoofd van de Maritieme Politie horen en die bevestigde dat er wel een manifest alsmede een crewlist aan boord is aangetroffen. Ook erkende deze politieofficier dat hij geen enkele deskundigheid bezit over bootmotoren. Hiermede is het door hem opgemaakte proces-verbaal dat er geen sprake was van motorfalen, goed voor de prullenbak.
Samen met het rapport over de weggevaren boot, legde de officier nu wel het manifest over. De advocaten betoogden dat hiermee het strafbaar feit is komen weg te vallen, aangezien het ontbreken van het manifest redengevend was voor het verwijt van smokkel.
De advocaten uiten ook hun misnoegen dat het OM nu nog stelt dat smokkel bewezen is en een straf eiste van 12 maanden waarvan 4 voorwaardelijk, een boete van SRD 25.000 met verbeurdverklaring van de schoener en onttrekking van de sigaretten aan het verkeer.
In hun pleidooi haalden de advocaten het Zeerechtverdrag aan en wezen op de wettelijke definitie van invoer en de handeling van de kapitein voldeed niet daaraan.
Wat de advocaten totaal niet konden bevatten is dat het OM verbeurdverklaring van de schoener eiste. Hoe kan iets verbeurd verklaard worden dat niet eens meer in de macht van het OM is, vroeg Algoe zich af.
Zij wees ook op de bovenmatige strafeis in deze zaak en noemde dit een compensatie nu het OM de boot is kwijtgeraakt. De booteigenaar heeft inmiddels aangifte gedaan bij de Federale Politie in Brazilië voor diefstal van zijn boot.
Na het pleidooi vroeg de Officier van Justitie uitstel voor repliek. Op 22 oktober doet rechter Duncan Nanhoe, na de repliek en dupliek, uitspraak in deze zaak. (Foto: ter illustratie)