De wereld staat mogelijk aan de vooravond van een economische ramp nu spanningen tussen Israël en Iran een kritiek punt bereiken. Israël overweegt als reactie op de voortdurende wederzijdse provocaties langeafstandsraketten op Iran af te vuren, gericht op olie- en nucleaire installaties.
Iran heeft gedreigd met een ongekend militair antwoord op een dergelijke aanval. De geopolitieke implicaties zijn verstrekkend, vooral omdat nabijgelegen landen zoals de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Jordanië en Saoedi-Arabië al hebben verklaard een neutrale positie in te nemen.
Mocht de situatie escaleren en de VS besluit in te grijpen, zouden hun investeringen in het Midden-Oosten gevaar lopen. Hierdoor dreigen de oliemarkten drastisch te reageren, met verstrekkende gevolgen voor de wereldeconomie.
Het zal catastrofaal zijn voor Europa, op de drempel van de winter.
Bovendien kan de VS zich hoge olieprijzen niet veroorloven met de naderende presidentsverkiezingen in november. Naar verwachting zal de VS druk uitoefenen op Israël om aanval op de Iraanse olie-installaties te vermijden.
Suriname
Met een huidige olieprijs van $79 per vat ( 8 oktober 2024), zou een verdere stijging door escalatie desastreus zijn voor olie-importerende landen zoals Suriname.
Terwijl Staatsolie slechts een deel van de lokale vraag kan dekken, en dat tegen marktconforme prijzen, kan verdere druk de Surinaamse consument ernstig raken. De huidige economische uitdagingen, versterkt door het IMF-plan, maken de bevolking zeer kwetsbaar voor extra economische ontberingen.
De Surinaamse regering moet nu anticiperen op deze mogelijke toekomstige schokken, omdat de impact ook politiek verstrekkend kan zijn, vooral met het oog op de komende verkiezingen. Internationale opties voor goedkopere olie-importen blijven onaangeroerd vanwege druk van de VS en sancties.
Uiteindelijk moet de regering de nationale belangen vooropstellen in deze mondiale chaos en kritisch beslissen welke koers te varen voor politieke en economische stabiliteit.