Bolsonaro’s rechtse partij boekt aanzienlijke winst bij Braziliaanse gemeenteraadsverkiezingen

De rechtse partij van voormalig president Jair Bolsonaro eindigde zondag als eerste bij de Braziliaanse gemeenteraadsverkiezingen, met een kleine marge in Sao Paulo, de economische hoofdstad.

Aftredend burgemeester Ricardo Nunes van Sao Paulo, een bondgenoot van Bolsonaro, behaalde 29,4 procent van de stemmen in deze eerste stemronde, terwijl Guilherme Boulos, die het linkse kamp van president Luis Inacio Lula da Silva vertegenwoordigde, 29 procent behaalde, aldus verkiezingsfunctionarissen.

Buitenstaander Pablo Marcal, een populistische influencer die ervan wordt beschuldigd desinformatie te verspreiden, verraste Brazilië door de stemming in Sao Paulo om te zetten in een drievoudige race, maar uiteindelijk eindigde hij als derde met 28,1 procent en werd hij uitgeschakeld.

De laatste stemronde is op 27 oktober. Bolsonaro’s partij won twee burgemeestersverkiezingen in 26 staatshoofdsteden en gaat door naar de tweede ronde in negen andere.

(FOTO: De zittende burgemeester van Sao Paulo, centrumrechts Ricardo Nunes, reageert na het stemmen in een stembureau tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Sao Paulo, Brazilië, 6 oktober 2024. © Jorge Silva, Reuters)

error: Kopiëren mag niet!