Toenemende interesse voor Portugese taal

De interesse voor de Portugese taal neemt steeds meer toe onder Surinamers, een trend die niet onopgemerkt blijft. Het Portugees, of kortweg Português met 234 miljoen sprekers wereldwijd, is een van de tien meest gesproken talen ter wereld. De taal, afgeleid van het Latijn, wordt niet alleen in Portugal zelf gesproken, maar ook in Brazilië, Angola, Mozambique, Guinee-Bissau, Sao Tomé en Principe, Oost-Timor, Kaapverdië en andere gebieden, zoals Goa in India en Malakka (Cristao) in Maleisië.

Voor de meeste Surinamers is de Portugese taal vooral bekend via buurland Brazilië. Hoewel Brazilianen al decennialang aanwezig zijn in Suriname, is de vraag om de taal te leren de laatste jaren sterk toegenomen. Steeds meer Surinamers, jong en oud, schrijven zich in voor cursussen bij lokale instituten die Portugese lessen aanbieden in verschillende moeilijkheidsgraden.

Waarom willen zoveel Surinamers nu Portugees leren?

Uit twee luchtige gesprekken met studente Ranisha, evenals met een oudere burger (S.M.), die beiden geïnteresseerd zijn de taal te leren, blijkt dat de redenen vaak uiteenlopen. Maar er zijn ook overeenkomsten. 

Vakanties naar Brazilië worden vaak genoemd als motivatie. De beheersing van de taal maakt deze reizen niet alleen gemakkelijker, maar biedt ook een rijkere ervaring van de Braziliaanse cultuur. Daarnaast wordt Portugees steeds belangrijker voor mensen die werken of studeren. Ook voor de oudere generatie is het leren van een nieuwe taal een manier om zichzelf uit te dagen en nieuwe horizonten te verkennen.

SD

error: Kopiëren mag niet!