Problemen vervoer leerkrachten binnenland reden late start scholen

Problemen met het vervoer van leerkrachten is de voornaamste reden dat sommige scholen in het binnenland nog niet kunnen starten. Dat geldt vooral voor scholen in het zuiden van het land. De leerkrachten moeten per vliegtuig vervoerd worden. Dat kan echter niet, omdat bij vliegmaatschappij Gum Air het ministerie van Onderwijs een openstaande schuld heeft van bijkans SRD 5,8 miljoen. Die moet eerst voldaan worden. 

Onderwijs-minister Henry Ori zei maandag in het parlement dat hij voor de betaling van de rekening afhankelijk is van het ministerie van Financiën. Hij heeft hiervoor al de nodige aandacht gevraagd van de minister van Financiën. 

Onderwijs is nu al bezig een nieuw planning te maken voor het vervoer van leerkrachten naar hun respectieve scholen. In het zuiden van het land moeten in totaal 15 scholen nog starten met het nieuwe schooljaar. Ook naar een deel van de scholen op Atjoni moeten nog enkele leerkrachten vervoerd worden.

Lage waterstand rivieren 

Het verplaatsen van leerkrachten naar scholen in het binnenland is volgens  minister Orie niet eenvoudig. Het heeft vooral te maken met de aantrekkelijkheid om er te werken en de vele ontberingen die daarmee gepaard gaan. Zaken die daarbij spelen zijn onder meer de huisvesting en de kwaliteit daarvan. Ook garanties voor veiligheid van leerkrachten in het binnenland moeten aanwezig zijn. De lage waterstand in rivieren in het binnenland zorgt voor de nodige problemen met het vervoer over water. 

Het probleem met drinkwater is nu erg nijpend. Het ministerie van Onderwijs is bezig te bekijken drinkwater naar het binnenland in te vliegen. Al deze zaken geven volgens minister Orie twijfels bij de leerkrachten om naar de scholen in het binnenland te vertrekken. 

De problematiek van onderwijs in het binnenland heeft grotendeels te maken met gebrek aan geld. 

Het ministerie is bezig met het proces om deze problematiek te beheersen. Er is een database gemaakt van de status van alle scholen in het binnenland, het aantal leerlingen en de behoefte aan leerkrachten. Voor wat betreft de schoollocaties gaat het vooral om het klein en groot onderhoud. Binnen het ministerie van Onderwijs heeft de Denktank Binnenland ondertussen een centraal rapportage gereed gemaakt over de problematiek van het onderwijs in het binnenland en mogelijke oplossingen daarvoor. Hierover zal later deze maand een seminar worden gehouden.

error: Kopiëren mag niet!