De dag, die elk jaar officieel op 10 oktober wordt herdacht, heeft als doel om de wereldwijde gemeenschap bewust te maken van de kritieke agenda’s voor geestelijke gezondheid – met een verenigende stem door samenwerking met verschillende partners – om actie te ondernemen en blijvende verandering te creëren.
“Mentale gezondheid aan het werk” verwijst naar de psychische welzijn van werknemers en de invloed daarvan op hun functioneren op de werkplek. Het omvat aspecten zoals stress, burn-out, angst en depressie, en hoe deze factoren de productiviteit en het algemene welzijn van medewerkers beïnvloeden.
Thema dit jaar van de Wereld Federatie van Mental health (WFMH) is het stellen van prioriteiten voor mental health op de werkvloer.
Wereld (mental health day)Geestelijke Gezondheidsdag 2024 zal verschillende aspecten van geestelijke gezondheid op het werk benadrukken, van werkomstandigheden en stressmanagement tot het belang van sociale inclusie en empowerment. Het doel is duidelijk: het bevorderen van geestelijke gezondheid op de werkplek en het ontwikkelen van best practices die culturen creëren waarin werknemers de potentie hebben om productief bij te dragen en te floreren.
Deze klachten kunnen vanuit het perspectief van de individu als persoon ervaren worden uit de thuissituatie, uit de werksituatie of elders. Maar de klachten werken door en kunnen verergeren als ze niet aangepakt worden.
Voorkom werk gerelateerde mentale gezondheidsproblemen
Het voorkomen van mentale gezondheidsproblemen op het werk gaat over het beheren van psychosociale risico’s op de werkplek. De WHO beveelt werkgevers aan dit te doen door organisatorische interventies te implementeren die direct gericht zijn op werkomstandigheden en -omgevingen. Organisatorische interventies zijn interventies die de impact beoordelen en vervolgens verminderen.
Op de website www.ehealth.sr is er een gratis zelfhulp module voor personen die depressieve en of angst gevoelens ervaren of problemen hebben met het drank/ drugs gebruik.
Je kan gratis en anoniem een zelftest doen en eventueel verwezen worden naar een vervolg
Programma.
“Be kind to your Mind ”
Dr. Raj Jadnanansing
Arbeid en Organisatie psycholoog