Het belang van het hart en gezondheid in Suriname

Ons hart is het belangrijkste orgaan, omdat het bloed en zuurstof naar alle lichaamsdelen pompt, wat essentieel is voor overleving. Volgens de laatste WHO-gegevens (Wereldgezondheidsorganisatie) uit 2020, bereikten coronaire hartziektesterfgevallen in Suriname een aanal van  650, wat neerkomt op 16,05% van het totale aantal sterfgevallen. Het leeftijdsgecorrigeerde sterftecijfer is 123,28 per 100.000 inwoners, wat Suriname op nummer 75 in de wereld plaatst.

Er is een verband tussen rusthartslag en de leeftijd van overlijden. Onderzoekers van de Qingdao University (China) bestudeerden de rusthartslag van 1,2 miljoen mensen, waarvan bijna 80.000 overleden tijdens de onderzoeksperiode. 

Mensen met een hogere rusthartslag hadden een grotere kans om vroeg te overlijden. 

De meeste mensen hebben een rusthartslag tussen de zestig en honderd slagen per minuut. De kans op vroegtijdig overlijden nam met negen procent toe per tien slagen per minuut extra. Deze verhoogde kans is niet direct te wijten aan het snellere hartritme, maar aan het feit dat het een symptoom is van slechtere gezondheidsomstandigheden, zoals een hogere bloeddruk, wat op zijn beurt de kans op overlijden verhoogt.

error: Kopiëren mag niet!