“Houdt geen aap als huisdier!!”

Nog steeds zijn er mensen die een aapje als huisdier houden, meestal vast aan een ketting of een stuk touw of in een te klein hok en veelal gaat het om doodskopaapjes (monkimonki) of slingerapen (kwatta aap). Maar, dit zijn dieren die in het wild thuishoren en niet bij mensen thuis om vooral mee te pronken voor hun omgeving.

De non-gouvernementele organisatie (ngo) Wildlife & People Suriname staat stil bij de vele apen die in Suriname als huisdier worden gehouden en vaak veel leed meemaken.

Wat een ontzettend schattige baby slingeraap op de foto denken veel mensen bij het zien van deze foto. “Men denkt, ik wil er een als huisdier. Ik zal er voor zorgen alsof het mijn kind is. Veel mensen bedoelen het goed…. Maar wat mensen zich niet realiseren is dat haar moeder werd neergeschoten voor eten en dat ze erbij was toen haar moeder stierf”, aldus Wildlife & People Suriname. “Getraumatiseerd voor het leven. Een baby zoals zij wordt verkocht aan mensen die het goed bedoelen en zo’n aap willen.”

Maar, de  realiteit is volgens de ngo is, dat door wild te kopen, zelfs met de beste bedoelingen, je de handel in wilde dieren stimuleert. “Omdat je deze koopt, gaat de verkoper op zoek naar een andere om te verkopen. En zo gaat de handel gewoon door.”

De organisatie wijst er ook op, dat kleine aapjes uitgroeien tot grote apen. Ze worden agressief en hebben verzorging nodig en kosten geld.

Daarnaast realiseren mensen zich niet dat een aapje in gevangenschap tot 30 jaar oud kan worden. Ook beseft men niet, dat apen sociale dieren zijn. “Het is wreed om ze alleen te houden.”

De meeste volwassen apen eindigen als huisdier voor de rest van hun leven alleen aan een ketting of in een kooi. Er is ook geen apenopvang in Suriname waar men een aap kan brengen wanneer men ervan af wil.

Terugbrengen in het wild is vaak niet mogelijk of erg moeilijk en duur, aldus Wildlife & People Suriname.

Tot slot doet de organisatie de volgende dringende oproep: “Koop alsjeblieft geen baby-aapjes. Iedereen heeft er op een gegeven moment spijt van na het kopen van een babyaapje. Wees de wijzere persoon en laat je niet verleiden door hun schattigheid.”

error: Kopiëren mag niet!