De rivierhaven in de grootste stad van het Amazone-regenwoud, Manaus, bereikte vrijdag het laagste niveau sinds 1902, omdat de droogte waterwegen laat opdrogen en het transport van graanexport en essentiële benodigdheden die de levensader van de regio vormen, in de weg zit.
Ondermaatse regenval – zelfs tijdens het regenseizoen – teistert de Amazone en een groot deel van Zuid-Amerika sinds vorig jaar en voedt ook de ergste bosbranden in meer dan tien jaar in Brazilië en Bolivia. Volgens onderzoekers is klimaatverandering de hoofdschuldige.
Wetenschappers voorspellen dat het Amazonegebied pas in 2026 weer volledig is hersteld van het vochtgehalte. Vorig jaar werd de droogte een humanitaire crisis, omdat mensen die afhankelijk zijn van rivieren gestrand raakten zonder voedsel, water of medicijnen.
Dit jaar zijn de autoriteiten al in staat van paraatheid. In de zwaar getroffen staat Amazonas zijn minstens 62 gemeenten in noodtoestand, met meer dan een half miljoen getroffen mensen, aldus het civiele verdedigingskorps van de staat.
“Dit is nu de ernstigste droogte in meer dan 120 jaar meting in de haven van Manaus”, zei Valmir Mendonca, operationeel hoofd van de haven.