Pijn is een complex fenomeen dat door verschillende oorzaken en mechanismen kan worden veroorzaakt, variërend van acute pijn tot chronische, langdurige pijn, veroorzaakt door weefselschade, zenuwbeschadiging of ontstekingen. Pijn is een vitale waarschuwing van het lichaam dat er iets mis is.
Medicus dr. Elisa legt uit waarom we verschillende soorten pijnstillers nodig hebben.
Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) zoals ibuprofen en aspirine remmen de productie van prostaglandinen, stoffen die ontsteking en pijn veroorzaken. Acetaminophen (paracetamol) beïnvloedt de hersencentra die de perceptie van pijn regelen, maar heeft weinig ontstekingsremmende werking. Opioïden zoals morfine en oxycodon binden zich aan opioïde receptoren in het centrale zenuwstelsel, waardoor de transmissie van pijnsignalens verandert.
Neuropathische pijnstillers zoals gabapentine en pregabaline behandelen zenuwpijn door elektrische signalen in de zenuwen te moduleren.
Topicale pijnstillers zoals lidocaïnepleisters verdoven de zenuwen in het behandelde gebied.
Deze verschillende werkingsmechanismen stellen artsen in staat om de meest geschikte pijnstiller te kiezen op basis van het type pijn, de oorzaak en de individuele patiënt, waardoor pijnmanagement en de kwaliteit van leven worden verbeterd.