Voor dit nieuwe schooljaar hebben slechts 25 nieuwe studenten zich ingeschreven bij het Surinaams Pedagogisch Instituut (SPI). Bij het Christelijks Pedagogisch Instituut (CPI) is dat aantal nul. Deze ontwikkeling is zorgelijk voor de toekomst van het onderwijs. Het geeft aan, dat het imago van het beroep van leerkracht is afgenomen en dat men liever kiest voor een ander beroep. Het heeft ook te maken met de bezoldiging van deze beroepsgroep.
Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) maakt zich ernstig zorgen over deze ontwikkeling. Indien de aanvoer van leerkrachten niet is gegarandeerd zullen er in de nabije toekomst grote problemen ontstaan in het onderwijs.
Vanuit het ministerie van OWC zal volgens de minister middels campagnes gewerkt moeten worden om het imago van het beroep van leerkracht op te vijzelen. Studenten zullen aangespoord worden om te kiezen voor het beroep van leerkracht. Het is een mooi beroep en zal altijd een mooi beroep blijven. Leerkrachen zullen altijd nodig zijn voor onderwijs.
De pedagogische instellingen SPI en CPI leiden op tot leerkrachten voor het basisonderwijs.
Ook de instroom van nieuwe studenten bij het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) moet beter. Hier worden studenten opgeleid tot leerkrachten voor de hogere onderwijsniveaus.
Huidige tekorten
De Onderwijs-minister zegt dat er nu al tekorten zijn aan leerkrachten. Leerkrachten trekken weg. Men neemt buiten bezwaar op, wat een teken is dat men naar het buitenland vertrekt. Met de aanvang van het nieuwe schooljaar is het ministerie nu bezig het tekort op de verschillende scholen en op de verschillende onderwijsniveaus te inventariseren. De komende weken zal naar manieren worden gekeken hoe de tekorten op te vullen.
Het leerkrachtentekort in bepaalde vakken zal volgens de minister nog blijven bestaan. Voor de exacte vakken natuurkunde en wiskunde is dat het geval. Nu wordt op het IOL een groep van 65 leerkrachten die biologie en scheikunde hebben gedaan omgeschoold tot natuurkunde- en wiskunde leerkrachten. Bij de taalvakken doet het tekort zich voelen bij Engels en Spaans. Voor Spaans wordt nu een groep van 10 Cubanen die in Suriname wonen en werken opgeleid om het vak op de scholen te verzorgen.