Surinamers gewaarschuwd voor afreizen Midden-Oosten

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) waarschuwt alle Surinamers om af te zien van reisplannen naar het Midden-Oosten. De bewindsman stelt dat de situatie daar steeds aan het verergeren en grimmiger aan het worden is. Ramdin stelt voorts, dat alle Surinamers die gestrand zijn in Libanon contact moeten opnemen met Buitenlandse Zaken. Het ministerie zal alles doen om hen te helpen om terug te komen, gaf minister Ramdin aan tegenover ABC. 

In Suriname is er van oudsher een kleine Libanese gemeenschap en het geweld heeft ook Surinamers geraakt. De Surinaamse Libanese Vereniging heeft in dit kader een speciale dienst gehouden waar werd gebeden voor de families en vrede in Libanon. Inmiddels escaleert het conflict tussen Palestijnen en Israël steeds verder. De strijd heeft zich na Libanon verspreid en er zijn al honderden doden gevallen door Israëlische aanvallen. 

Conflict

In Gaza, waar het conflict ruim een jaar geleden begon, zijn al meer dan 40,000 Palestijnse doden gevallen. Deze ronde van conflict begon na een aanval van Hamas op Israël, op 7 oktober 2023, waarbij meer dan 1.200 doden vielen. De daaropvolgende tegenreactie van Israël is erg verwoestend voor heel Gaza. De roep om een staakt-het vuren in Gaza wordt steeds luider, maar Israël gaat daar niet in mee. 

Moslimorganisaties in Suriname zijn eerder dit jaar, in samenwerking met minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken, begonnen met het inzamelen van geld voor Palestina. Minister Somohardjo had in dit verband een ontmoeting met de directeur van het Surinaamse Rode Kruis en gesprekken met de Stichting der Islamitische Vereniging Suriname (SIS). Dit is één van de organisaties die samen met het platform ‘Gerechtigheid voor Palestina’ de inzamelingsactie voor de getroffen personen in Palestina ondersteunt. Ook andere grote moslimorganisaties zoals het SMF, SIO en SMA steunen deze inzamelingsactie. Het gaat om humanitaire hulp voor de bevolking die is getroffen in Palestina.  

error: Kopiëren mag niet!